Sfaturi pentru casa si gradina

Unde se planteaza patrunjelul: la soare sau la umbra?

Publicat: 28 mart. 2017
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Unde se planteaza patrunjelul la soare sau la umbra
14

Fie ca ai o bucatica de gradina, fie ca nu si stai la bloc poti sa te bucuri de placerea de a avea propria ta cultura de patrunjel pentru ca te invatam cum se cultiva patrunjelul. Daca te intereseaza ideea afla pentru a avea mereu patrunjel proaspat tot ce iti trebuie este un ghiveci cu gura larga, un plic cu seminte si o punga cu pamant de flori. Este foarte simplu si foarte placut sa ai propria ta sursa de patrunjel, acasa, sa fie proaspat (mereu), verde si fara chimicale.

A cultiva patrunjelul este una din cele mai simple indeletniciri! Exista doua feluri de patrunjel. Patrunjelul pentru frunze si cel pentru radacina. Patrunjelul este o planta bianuala aromatica. Este un tonic general, un antioxidant puternic si un purificator al organismului. Este bogat in vitamine, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, aminoacid si clorofila. Cel crescut in ghiveci, pentru frunze poate avea o aroma exceptionala daca respecti cele cateva conditii de care trebuie sa tii cont pentru a cultiva patrunjelul.

Citeste si In fiecare seara, inainte de somn, bea acest mix. Arde toate grasimile acumulate in timpul zilei. Rezultatele nu vor intarzia sa apara

– Patrunjelul se poate semana direct in ghiveci de la inceputul lunii martie pana in august.
– Perioada de germinatie pentru patrunjel este relativ lunga, asa ca primii lastari vor aparea abia in doua sau trei saptamani. O solutie pentru a stimula germinarea este sa tii semintele de patrunjel in apa pentru cateva ore inainte de a fi semanate.
– Semintele se planteaza la 1,5-2 centimetri adancime, nu mai mult, iar semintele trebuie distribuite uniform pe suprafata de semanat. Semintele se acopera cu un strat subtie de pamant foarte fin, eventual cernut sau amestecat cu nisip curat.

– Patrunjelul germineaza la o temperatura cuprinsa intre 5 si 20 de grade Celsius. Este o planta foarte rezistenta la temperaturi scazute, dar suporta greu inghetul.
– Pentru a cultiva patrunjel in ghiveci este suficient in vas cu diametrul de 12-15 centimetri, dar mai inalt. Ghiveciul poate sta pe pervazul ferestrei de la bucatarie, dar intr-un loc in care razele soarelui nu ajung direct, patrunjelul preferand o pozitie relativ umbrita.
– Patrunjelul trebuie udat constant, iar pamantul din ghiveci nu trebuie lasat sa se usuce complet niciodata, deoarece frumzele se vor ingalbenii repede si nu-si mai revin, iar recolta din ghiveci este compromisa.

Citeste si Remediul care te poate scapa de ochelari in numai o luna! Costa doar 0.99 bani! Il gasesti si la colt de bloc

In functie de calitatea solului – desi patrunjelul nu este deloc pretentios in ceea ce priveste tipul de sol, in functie de aportul de lumina si calitatea semintelor, poti avea o cultura de patrunjel proaspat pentru 4-7 luni.
Frunzele de patrunjel pot fi recolatate si folosite la circa o luna dupa semanare. Daca vei culege doar frunzele in prima perioada, tufa de patrunjel se va indesi si va fi nu doar utila, dar si decorativa.

Patrunjelul (cu numele oficial Petroselinum crispum) face parte din familia morcovului si este originar din sudul Europei, fiind folosit de romani si greci ca planta medicinala. Patrunjelul cultivat in conditii bio – ceea ce poti face foarte usor acasa, in gradina sau in ghiveci, este foarte bogat in vitaminele A, C si B, contine calciu, fier, fosfor, sodiu, potasiu si iod si o serie de antioxidanti unici cu proprietati antitumorale.

Daca te intereseaza patrunjelul si vrei sa-l cultivi in ghivece tine cont de faptul ca la o mancare se foloseste circa o legatura, deci necesarul este destul de mare in raport cu viteza d ecrestere a patrunjelului. In gradina o suprafata de un metru patrat este insa suficienta si, daca este semanata destul de des iti poate asigura necesarul pentru consum, dar si cateva radacini.

sursa: casa-gradina

Adauga un comentariu