Oricine are în casa măcar un medicament sau o fiolă de calmant. Aşa cum avem cu toţii o pungă cu pungi, aşa trebuie să existe şi o cutie destinată pastilelor. Totuşi, unde se ţin medicamentele în mod corect? În dormitor, în bucătărie sau undeva la rece? Haideţi să aflăm din acest material.
În primul rând, trebuie spus că accesul la medicamente trebuie restricţionat atât când e vorba de copii, cât şi de persoane cu anumite probleme mentale. Fără să vrea, îşi pot face rău, le pot înghiţi, provocându-şi stări comatoase şi chiar decesul. Ingerarea pastilelor şi nu numai este o problemă serioasă, de care numai doctorii se pot ocupa. Bineînţeles, dacă persoana care le-a înghiţit e dusă în timp util la cel mai apropiat spital.
Unde se ţin medicamentele?
Ca să afli răspunsul la această întrebare, citeşte şi următoarele lucruri. Vei descoperi răspunsuri la toate nelămuririle pe care le aveai despre depozitarea medicamentelor. Sfaturi pentru depozitarea medicamentelor în stare optimă:
- păstrează pastilele în ambalajul original. Astfel nu le vei încurca, vei şti pentru ce anume sunt destinate şi vei putea verifica oricând termenul de expirare;
- nu arunca prospectul;
- poţi da la reciclat doar prospectele la pastilele pe care le foloseşti foarte des şi despre care ştii sigur că nu vor expira (precum aspirina sau paracetamolul);
- fereşte orice medicament, pastilă sau fiolă de razele solare.
Ştiai că…
… comprimatele efervescente sunt ţinute într-un tub care are dop ce absoarbe umiditatea?
… loţiunile care nu trebuie să ia contact mult timp cu lumina sunt depozitate în sticluţe închise la culoare?
Unde NU se ţin medicamentele:
- în baie. Este prea multă umiditate. Chiar dacă ele sunt prevăzute din fabrică cu ambalaj special, acesta nu rezistă mult timp umezelii accentuate din baie;
- în bucătărie. Aerul este mai umed ca în restul casei şi, cu siguranţă, mai cald;
- nu direct în bătaia razelor solare.
Medicamente care se ţin doar în frigider:
- antibiotice injectabile;
- insulină;
- seruri;
- siropuri de tuse.
Atenţie: medicamentele ţinute în frigider nu au o perioadă îndelungată de valabilitate. De asemenea, produsul se scoate din frigider exact înainte de administrare, apoi se introduce înapoi.
Medicamentele, în frigider, NU se ţin în cutia de fructe şi legume, pentru că acolo temperatura depăşeşte pragul de 8 grade Celsius şi este şi umiditate.
Dacă pleci la drum lung ori într-o călătorie, foloseşte un ambalaj izoterm pentru medicamentele care trebuie depozitate la o temperatură sub 25 de grade Celsius.