National

Unde se vor vaccina românii anti-COVID-19? Ministerul Sănătății a anunțat locațiile centrelor

Publicat: 23 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Unde se vor vaccina românii anti-COVID-19 Ministerul Sănătății a anunțat locațiile centrelor
vaccinul covid-19 pfizer

La propunerea Direcțiilor de Sănătate Publică, prin ordinul ministrului Sănătății, au fost înființate centrele de vaccinare împotriva COVID-19. Vor exista centre fixe, mobile, drive-through, la nivelul medicilor de familie sau centre în locații specifice.

Miercuri, 23 decembrie, a fost aprobat ordinul care privește stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19. Centrele vor fi organizate în mai multe forme. Astfel că au fost stabilite următoarele:

-centre de vaccinare fixe;

-centre de vaccinare mobile:

-caravane sau alte formațiuni mobile, care aparțin Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență si/sau Ministerului Apărării Naționale, respectiv structurilor subordonate acestora;

-echipe mobile de vaccinare, pentru vaccinarea în locații specifice;

-centre de vaccinare de tip drive-through pentru marile orașe, destinate populației generale;

-la nivelul cabinetului de medicină de familie, după caz, în funcție de evoluția epidemiologică și tipul vaccinurilor disponibile.

Potrivit actului normativ, direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București vor aviza temporar modul de funcționare al centrelor de vaccinare, conform propriei metodologii, a documentelor depuse de către deținătorul/administratorul spațiului și după evaluarea dotării fiecărui centru.

Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator

Cu respectarea cerințelor legii, centrele de vaccinare deținute de ministerele cu rețea proprie, vor fi organizate și avizate potrivit structurilor proprii.

Vaccinarea se va face de către personal medical, cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor și/sau personal medico-sanitar care deține certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Un medic coordonator va fi prezent la fiecare centru de vaccinare, care se va asigura de respectarea circuitului unidirecțional (flux unidirecțional, fără intersectare). Toate centrele de vaccinare (fixe sau mobile) vor fi deservite de echipe medicale alcătuite din medic și personal medical auxiliar.

Cum se va realiza vaccinarea

„Vaccinarea se va realiza pe baza de programare pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor vaccinării, pentru a menține un climat favorabil necesar triajului medical, vaccinării propriu-zise si perioadei de monitorizare post-vaccinare și pentru a reduce la minimum posibil riscul de pierdere a dozelor de vaccin. Persoanele se vor putea programa on-line, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcției de asistență socială din cadrul consiliilor locale, după caz”, anunță coordonatorii vaccinării.

Desemnate oficial sunt următoarele centre de stocare și distribuire ale vaccinului împotriva COVID-19:

– Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” București;

– Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași;

– Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca;

– Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța;

– Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova;

– Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” Brașov;

– Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara, scrie Mediafax.

Coronavirus în România

Până miercuri, 23 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 604.251 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Declarați vindecați au fost 516.423 de pacienți, de la debutul pandemiei.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.459 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Adauga un comentariu