Actualitate

Uniunea Europeană este nemulţumită de furnizarea mică de doze de vaccin împotriva COVID-19 realizată de AstraZeneca

Publicat: 26 ian. 2021
Rapoartele sugerează că AstraZeneca ar fi avertizat cu privire la reducerea cu 60% a dozelor disponibile
Vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca

UE a avertizat că va înăspri regulile privind exporturile de vaccinuri Covid, pe fondul unui anunţ făcut de AstraZeneca în legătură cu reducerea aprovizionării planificate către blocul de 27 de membri.

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că UE „va întreprinde orice acțiune necesară pentru a-și proteja cetățenii”. Săptămâna trecută, AstraZeneca a declarat UE că se află în urmă cu privire la obiectivul său de aprovizionare din cauza problemelor de producție.

UE a fost criticată pentru distribuirea lentă a vaccinurilor

UE a fost criticată pentru distribuirea lentă a vaccinurilor, pe care le cumpără în numele tuturor statelor membre.

Acest lucru ar putea afecta, de asemenea, aprovizionarea către Marea Britanie a vaccinului Pfizer-BioNTech dezvoltat de SUA și Germania. Fabrica belgiană Pfizer furnizează Marea Britanie.

Guvernul britanic a declarat că este în „contact strâns” cu furnizorii de vaccinuri.

„Furnizarea noastră de vaccinuri și livrările programate vor sprijini pe deplin oferirea primei doze tuturor celor patru grupuri prioritare până la 15 februarie”, a spus o purtătoare de cuvânt a guvernului.

Programele de inoculare în unele state membre ale UE au fost deja încetinite din cauza unei reduceri a livrărilor de vaccin Pfizer-BioNTech, unele țări amenințând cu acțiuni în justiție.

Ce a spus comisarul UE pentru sănătate?

Dna Kyriakides a scris pe Twitter că discuțiile de luni cu AstraZeneca „au dus la nemulțumire față de lipsa de claritate și explicații insuficiente”. „Statele membre ale UE sunt unite: dezvoltatorii de vaccinuri au responsabilități societale și contractuale pe care trebuie să le susțină”.

Dna Kyriakides a declarat că UE a solicitat „o planificare detaliată a livrărilor de vaccin”, iar următoarea întâlnire cu AstraZeneca va avea loc miercuri.

Comisarul pentru sănătate a avertizat că „în viitor, toate companiile care produc vaccinuri împotriva Covid-19 în UE vor trebui să furnizeze o notificare timpurie ori de câte ori vor să exporte vaccinuri în țări terțe”.

AstraZeneca nu a făcut până acum niciun comentariu public cu privire la ultimele evoluții.

Detalii despre întârzierile de livrare ale AstraZeneca

Săptămâna trecută, AstraZeneca a declarat că o problemă de producție înseamnă că numărul de doze inițiale disponibile pentru statele membre ale UE ar fi mai mic decât se aștepta. AstraZeneca trebuia să livreze aproximativ 80 de milioane de doze către cele 27 de națiuni până în martie, potrivit unui oficial nenumit care a vorbit cu agenția de știri Reuters.

Oficialii nu au confirmat public cât de mare va fi deficitul, dar oficialul a declarat pentru Reuters că livrările vor fi reduse la 31 de milioane – o reducere de 60% – în primul trimestru al acestui an.

Vaccinul AstraZeneca nu a fost încă aprobat de autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), dar se așteaptă să primească undă verde la sfârșitul acestei luni, conform bbc.com

Adauga un comentariu