O clădire ce aparține de Universitatea „Al.I.Cuza” va intra în reparații capitale. Asta, după ce va fi realizată o expertiză tehnică. Patru societăți vor contractul de 100.000 de euro. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic. Ofertele au intrat în etapa de evaluare
Corpul B al Universității „Al.I.Cuza” va intra în reabilitare. În primă fază, a fost lansată licitația pentru achiziția serviciilor de expertiză tehnică a clădirii, situată pe bd. Carol I, nr.20 – 22, pentru stabilirea riscului seismic, dar și a soluțiilor necesare pentru reabilitarea și consolidarea imobilului. La procedura lansată recent, cu o prevedere bugetară de 421.742 lei, fără TVA, aproximativ 100.000 de euro, s-au prezentat 4 societăți: Maslaev Consulting SRL (București), Arc Design SRL (Iași), Maxim Silver Construct SRL (București) și Mihul SRL (Iași). Suma a fost alocată din bugetul propriu.
„Conform unei expertize realizate în anul 2007, a rezultat că structura clădirii poate suferi degradări structurale majore, pierderea stabilității fiind puțin probabilă, iar elementele cele mai deteriorate erau aticul de la acoperiș și acoperișul cu toată structura lui. În contextul depășirii duratei de viață și exploatare a construcției anterior menționate și prevederile Legii nr.163/2016 prin care care s-au introdus o serie de modificări și completări la Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții, care se aplică construcțiilor și instalațiilor aferente acestora, în etapele de proiectare, verificare tehnică a proiectelor, de execuție și recepție a construcțiilor, precum și în etapele de exploatare”, se arată în caietul de sarcini.
Corpul Universității a fost construit în urmă cu 67 de ani
Ofertele depuse au intrat în etapa de evaluare. Corpul B la Universității datează din anul 1953. Are o suprafață desfășurată 24.981 metri pătrați și un regim de înălțime de 2D+P+3E. Durata normală de funcționare este de 60 de ani, termen depășit în cazul imobilului menționat.
„Expertizarea se realizează de către experți tehnic atestați, care își pot desfășura activitatea în calitate de angajați ai unei persoane juridice autorizate sau autorizați ca persoane juridice să desfășoare activități în mod independent. Prin persoană juridică autorizată se înțelege persoana juridică având calitatea de agent economic cu activitate de expertiză tehnică în construcții cuprinsă în statut sau de instituție publică cu atribuții în domeniul expertizării tehnice în construcții și care are angajat, în condițiile legii, expert tehnic atestat pentru cerința de calitate corespunzătoare categoriei de construcție ce urmează să fie expertizată tehnic”, se mai arată în documentația procedurii.
Compania Națională de Investiții a alocat o sumă importantă pentru construirea unui nou cămin studențesc
Recent, Compania Națională de Investiții (CNI) SA a lansat licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare, asistență tehnică și execuție pentru construirea unui cămin studențesc în zona Copou, pe strada Titu Maiorescu, nr.15, în spatele cantinei. Prevederea bugetară a licitației este de 32.209.135 lei, fără TVA, puțin peste 6 milioane de euro. Patru camere vor fi date în folosință persoanelor cu dizabilități. Gradul de ocupare nu trebuie să depășească 198 de studenți. Parcarea subterană va avea o capacitate de 42 de locuri.
„Căminul studențesc propus este compus din 5 corpuri astfel: corpul 1, cu dublu tract, cu regim de înălțime S+P+5E, corpul 2 de legătură – nodul de circulație verticală cuprinzând scara elicoidală și două lifturi, cu regim de înălțime S+P+5E, corpul 3, simplu tract, cu regim de înălțime D+S+P+5E, corpul 4 și corpul 5, dezvoltate doar în subteran, pentru parcare subterană, adăpost de protecție civilă și spații tehnice”, se arată în caietul de sarcini.
În total, vor fi amenajate 99 de camere de cazare pentru două persoane. Noul imobil va fi administrat de către Universitatea „Al.I.Cuza”.