Titlurile zilei

O clădire celebră din Copou, demolată de proprietar! Se pregătește o investiție de milioane într-o construcție spectaculoasă (EXCLUSIV)

Publicat: 15 dec. 2020
Rectorul Universității
Clădirea unde funcționează bibliotecile facultăților de Litere și Istorie din Campusul Studențesc Codrescu al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași

În zona Copou, o clădire celebră va intra în demolare! Aici va fi demarată o investiție spectaculoasă de către proprietar, care va realiza o construcție ultramodernă. Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a obținut acordul Ministerului Educației și Cercetării pentru a demola clădirea unde funcționează bibliotecile facultăților de Litere și Istorie din Campusul Studențesc „Codrescu” din Copou. Aici va fi construit un sediu ultramodern pentru Institutul de Cercetări Interdisciplinare al instituției

O cunoscută clădire din Copou, zona Codrescu va intra în demolare! Aici se va face o investiție într-o construcție specială de către proprietar. Este vorba despre clădirea unde funcționează acum bibliotecile facultăților de Litere și Istorie, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Campusul Studențesc Codrescu. Aici va fi construit un sediu ultramodern pentru Institutul de Cercetări Interdisciplinare (ICI) al instituției. În aceste zile, rectorul Universității „Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a obținut acordul Ministerului Educației și Cercetării (MEC) pentru a demola clădirea și a ridica una nouă.

„Am obținut acordul MEC, la nivel de certificare drept proprietate, pentru a demola clădirea unde funcționează cele două biblioteci. Aici vom face un sediu ultramodern pentru Institutul de Cercetări Interdisciplinare. Cele două biblioteci vor fi mutate la etajul I în noua construcție, pe amplasamentul actualului Corp O din Bulevardul Carol I, cu destinație de bibliotecă. De asemenea, toate spațiile și laboratoarele din Universitate, unde acum activează cei de la ICI, vor fi eliberate și introduse în circuitul didactic”, a precizat rectorul Universității „Cuza”, prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Universitatea „Cuza”, în plină expansiune academică pe teritoriul României și al Republicii Moldova

În plus, Universitatea „Cuza” este și în plină expansiune academică pe teritoriul României și al Republicii Moldova. Deja, au demarat demersurile pentru ca UAIC să aibă extensiuni în județele Botoșani, Neamț și Vrancea, respectiv orașul Bălți – Republica Moldova.

„Chiar săptămâna trecută, într-un parteneriat cu Universitatea București, respectiv Consiliul Județean Vrancea, pentru a avea extensiunea noastră și aici. Concret, noul președinte al CJ de aici, Cătălin Dumitru Toma, ne va pune la dispoziție clădirea unui fost liceu din localitatea Odobești, cu o arhitectură similară cu cea a Colegiului Național Iași. Aici, având în vedere specificul arealului de acolo ce ține de vin și vie, ne dorim să organizăm un master pe segmentul formării de experți judiciari pe specializarea managementului și expertizei sectorului vini-viticol. Țin să precizez că nu ne băgăm pe ceea ce pregătește și formează Universitatea de Agronomie”, a mai punctat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Colaborare cu instituții din Chișinău – Republica Moldova și Bordeaux – Franța

 

Aici, masterul va fi realizat într-o colaborare cu unități de învățământ de profil din Chișinău – Republica Moldova și Bordeaux – Franța.

„Mai departe, deja am făcut mare parte din demersuri pentru a avea extensiuni în județele Botoșani și Piatra Neamț. Astfel, la Botoșani vom avea 6 specializări pe care le vom definitiva în perioada următoare, iar la Neamț, noi, Universitatea «Cuza», aveam în centrul orașului o proprietate valoroasă. Din păcate, aceasta a fost lăsată în paragină de-a lungul anilor… Păcat că a fost așa! Acum, chiar dacă e dezastru acolo, cu ajutorul primăriei din Piatra, vom demara un amplu proces de modernizare și de reabilitare a construcției. Aici vrem să deschidem și o grădință a Universității noastre”, a conchis rectorul Toader.

Având în vedere toate acestea, trebuie scos în prim-plan faptul că cea mai veche instituție de învățământ superior a României are cea mai mare expasiune din țară, asta în ultimii 10 ani.

Comentarii
 • Bani irositi pe proiecte absurde si sterile.
  Care cercetari interdisciplinare? Geografia turismului cu Chimie? Teologie cu Matematica? Litere cu Contabilitate? Filosofie cu Sport? Drept cu Biologie?
  La facultatile de stiinte exacte, da, acolo este posibil. Dar nu este nevoie de spatii noi! Facultatile au spatiile lor, au laboratoarele lor.
  Colaborarea are loc la nivel de idei. Ce sa se faca in cladirea aia noua? Cartile, aparatura, toate sunt in spatiile existente. Sa le duca in cladirea noua si pe urma sa le care inapoi cand colaborarea se incheie? Absurd.

  Ma intreb daca sefii astia ai bugetarilor mai si gandesc. Ca nu prea pare.

 • Sublima analiza. Corecta. Reala. Din pacate „sefii” s-au obisnuit cu haiduceala de proiecte fara nicio finalitate, cu manageri numiti „la un ceai cu cine trebuie” si care au devenit cica antreprenori ai stiintei. Un plan au ei, insa nu are nicio legatura cu bunul mers al institutiei ci doar cu interese personale meschine. E plin de directori la departamentele de cercetare, nu gasesti nicio strategie afisata pentru aceste departamente, o aiureala marca MO-CI-TT. Excelsior!

 • Crinuta, de parcari subterane intrebi, dar intreaba de BAZIN OLIMPIC DE INNOT avem Facultate de Sport, Liceu Sportiv… Bataie de joc la adresa tuturor. Rectorii… Sa ne uitam la declaratiile de avere si bogatii cu bogatii, sclavii cu sclavii!
  In Tudor la universitati e terwn doar pentru blocuri, acolo sa vezi parcari subterane

Adauga un comentariu