Eveniment-Social

Universitatea „Cuza” din Iași a decis acordarea unui supliment financiar studenților Erasmus

Publicat: 27 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Universitatea Cuza din Iași a decis acordarea unui supliment financiar studenților Erasmus
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași a decis acordarea din veniturile proprii a unui supliment financiar studenților Erasmus care vor beneficia de mobilități de studiu sau practică în perioada următoare.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a decis acordarea din veniturile proprii a unui supliment financiar studenților Erasmus care vor beneficia de mobilități de studiu sau practică în perioada următoare. Astfel, instituția sprijină continuarea desfășurării mobilităților Erasmus în contextul pandemiei de COVID-19, când deplasările internaționale sunt condiționate de teste costisitoare pentru studenți

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a decis acordarea din veniturile proprii a unui supliment financiar studenților Erasmus care vor beneficia de mobilități de studiu sau practică în perioada următoare. Pe lângă bursa lunară Erasmus, ce variază în funcție de țara gazdă între 470 și 520 euro pentru mobilitățile de studiu, respectiv între 670 și 720 euro pentru mobilitățile de practică, fiecare student Erasmus care va pleca în mobilitate în perioada următoare va primi o bursă suplimentară în valoare de 100 de euro. UAIC sprijină astfel continuarea desfășurării mobilităților Erasmus în contextul pandemiei de COVID-19, când deplasările internaționale sunt condiționate de teste costisitoare pentru studenți.

În prezent, mobilitățile studențești Erasmus se pot desfășura în format fizic, on-line sau mixt

În prezent, mobilitățile studențești Erasmus se pot desfășura în format fizic, on-line sau mixt, în funcție de decizia instituției partenere și de evoluția pandemiei la nivel internațional. Suplimentul financiar va fi acordat studenților Erasmus care vor desfășura mobilitatea de studiu sau practica fie în format fizic, fie în format mixt, sprijinind astfel studenții să acopere cheltuielile suplimentare legate de deplasarea internațională. În sprijinul studenților care beneficiază de mobilități Erasmus în această perioadă a venit și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), prin publicarea on-line a ghidului „Student Erasmus în vreme de pandemie”.

Ghidul prezintă condițiile în care se vor derula mobilitățile și alte informații cu privire la modul de desfășurare al acestora în contextul actual. Selecțiile Erasmus pentru mobilități de studiu și practică sunt în desfășurare la toate facultățile UAIC, studenții urmând să înceapă mobilitatea la o instituție parteneră a UAIC în cursul anului academic viitor (în cazul mobilităților de studiu), respectiv în următoarele luni (în cazul mobilităților de practică).

Universității „Cuza” din Iași i-a fost acordată noua Cartă Erasmus pentru Învățământul Superior

Pe de altă parte, Universității „Cuza” i-a fost acordată noua Cartă Erasmus pentru Învățământul Superior (Erasmus Charter For Higher Education), exercițiul financiar 2021-2027, în urma evaluării realizate de către Comisia Europeană (CE) în perioada mai-decembrie 2020. Candidatura UAIC pentru acest certificat de calitate a obținut punctajul maxim, respectiv 100 de puncte. Carta Erasmus asigură, la nivel european, cadrul general de calitate pentru activitățile de cooperare europeană și internațională pe care o universitate le poate desfășura în cadrul Programului Erasmus.

Carta conține Declarația de Politică Erasmus (Erasmus Policy Statement) și detaliază modul de implementare a principiilor fundamentale ale Programului Erasmus, pe care instituția se angajează să le respecte pe toata durata noului exercițiu financiar al Uniunii Europene (UE). Obținerea Cartei Erasmus este o condiție obligatorie pentru toate instituțiile de învățământ superior din țările participante la Program care intenționează să deruleze proiecte Erasmus, de mobilitate a studenților și personalului în scop educațional, de cooperare în materie de inovare și bune practici, de politici educaționale sau în domeniul sportului.

UAIC a derulat proiecte în valoare totală de peste 30 de milioane de euro, prin proiecte Erasmus de mobilitate academică, de cooperare, politici educaționale, Jean Monnet și Sport

Universitatea din Iași participă la acțiunile Programului Erasmus din anul 1997, când acesta a fost lansat în România (în cadrul generației de program denumită Socrates-Erasmus), continuând apoi, din 2007, cu Programul de Învățare pe Parcursul Întregii Vieți (LLP-Erasmus) și cu Erasmus+ în perioada 2014-2020. În acești 23 de ani, UAIC a derulat proiecte în valoare totală de peste 30 de milioane de euro, prin proiecte Erasmus de mobilitate academică, de cooperare, politici educaționale, Jean Monnet și Sport.

Adauga un comentariu