National

Urşi în judeţul Harghita. Oamenii au sunat la 112

Publicat: 12 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Urşi în judeţul Harghita. Oamenii au sunat la 112
Urși în județul Harghita

Urşi în judeţul Harghita. În seara de joi spre vineri, autorităţile au fost sesizate să intervină în trei situaţii pentru a îndepărta animalele sălbatice din localităţile harghitene ale judeţului.

Urşi în judeţul Harghita

Urșii își fac simţită prezența din ce în ce mai frecvent. Jandarmii au fost solicitați noaptea trecută, 11 iunie 2020, să intervină în trei situații pentru a îndepărta animalelor sălbatice.

Prima sesizare la Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă a fost făcut la ora 21:15, de o localnică din comună Voșlăbeni. Femeia anunța că un urs mare și-a făcut apariția în apropierea caselor de pe strada Mihai Eminescu. Locuitorii au încercat să sperie animalul sălbatic, însă fără succes.

Un echipaj de jandarmi din Gheorgheni a intervenit pentru înlăturarea ursului, însă la scurt timp, un alt urs de talie mai mică și-a făcut apariția în zonă. O alta sesizare a fost făcut după circa 20 de minute, o persoană anunțând că în Băile Tușnad, în fața unui magazin din zona Gării, și-a făcut apariția un urs.

„În cursul serii au fost primite trei apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care era anunțată prezența unor urși în Voșlăbeni și Băile Tușnad. (…) Locuitorii au încercat să-l îndepărteze, un lucru pe care noi nu îl încurajăm (…) La nici 20 de minute de la primul apel, tot prin intermediul 112, un domn semnala prezența unui urs în apropierea unui magazin din stațiunea Băile Tușnad, la o distanță nu foarte mare de gara CFR din localitate.

Pe timpul îndepărtării acestuia înspre pădure de către o patrulă de jandarmerie din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil, un alt domn a sunat la 112 pentru a anunța prezența aceluiași urs în apropierea gării. Echipajele de jandarmerie prezente în cele două localități au acționat pentru prevenirea oricăror incidente și au rămas în zonă pentru a se asigura că urșii nu mai revin”, a transmis purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita.

Autorităţile trag un semnal de alarmă

Autorităție atrag atenția locuitorilor să nu se apropie de animalele sălbatice pentru a le filma sau fotografia, să nu le hrănească, și să aibă grijă unde depozitează resturile menajere. În cazurile în care sunteți martori ai unor astfel de situații, jandarmii vă recomandă să sunați la 112.

Tragedie în Harghita, unde un urs a fost lăsat să agonizeze timp de 18 ore pe marginea şoselei în urma unui accident. Acesta a fost lovit de un autoturism, în luna noiembrie a anului 2019. În urma acestei întâmplări, opinia publică a fost sensibilizată şi a stârnit revoltă faţă de atitudinea pasivă a polițiștilor. Puține persoane s-au gândit însă și la pierderea suferită de cel care a lovit accidental ursul.

Gomboş Ferencz este un om norocos deoarece a scăpat nevătămat în urma coliziunii cu ursul. Dar, ghinionul acestuia a fost că a rămas fără principalul mijloc de transport prin care își asigura traiul de zi cu zi al familiei. În ceea ce privește autoturismul, acesta nu era asigurat și statul nu a acordat despăgubiri.

Însă, conducătorul auto ghinionist a primit ajutor din partea cui nu se aștepta niciodată. El a primit drept cadou o maşină de la un clujean impresionat de drama acestuia.

Adauga un comentariu