Eveniment-Social

USV și TUIASI au format consorțiul AGRITECH. Proiectul în valoare de 25 de milioane de euro constă în realizarea unui campus pentru învățământul dual – FOTO

Publicat: 24 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
USV și TUIASI au format consorțiul AGRITECH. Proiectul în valoare de 25 de milioane de euro constă în realizarea unui campus pentru învățământul dual - FOTO
USV și TUIASI au format consorțiul AGRITECH

Joi, 23 noiembrie 2023, a avut loc lansarea proiectului „Construire infrastructură pentru învățământ dual – AGRITECH”. Acesta constă în realizarea unui campus modern pentru învățământul dual la Ezăreni, pe terenul USV Iași

Consorțiul AGRITECH este format de Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV) în colaborare cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI), astfel că numele proiectului reprezintă îmbinarea între cele două importante instituții ieșene.

Iată ce va cuprinde campusul pentru învățământul dual

schita proiectului AGRITECH
Campusul va fi împărțit de către USV și TUIASI

Campusul va fi împărțit de cele două universități și va cuprinde laboratoare de simulare a proceselor din fermă, laboratoare de industrie alimentară, laboratoare de digital farming, laboratoare de inginerie avansată, laboratoare de inginerie civilă, arhitectură, design industrial, laboratoare de robotică și automatizare și laboratoare de inginerie chimică și protecția mediului.

În campus va fi un cămin studențesc cu o capacitate de aproximativ 140 de locuri, distribuite în 70 de camere, o clădire multifuncțională cu o cantină pentru aproximativ 200 de persoane, săli de curs, cabinet medical, birouri, o sală de sport de dimensiune medie, cu o capacitate în tribună de 100 de locuri, o clădire de recepție produse, care include un laborator de analiză produse.

De asemenea, se va construi infrastructură de fundare și montare a liniei pilot de cântărire, condiționare, uscare, depozitare în silozuri a producției agricole.

Va mai fi o clădire care integrează 5 ateliere de practică ce deservesc activitățile practice și de laborator ale elevilor și studenților din rută duală, respectiv atelier de practică – simulare procese din fermă, atelier de practică – medicină veterinară, atelier de practică – digital farming în sectorul vegetal, atelier de practică – digital farming în sectorul zootehnic, atelier de practică – industrie alimentară. Acestea se vor dota cu mobilier, echipamente tehnologice și de cercetare, folosite în procesul didactic.

În campus va fi construită o clădire cu o suprafață de aproximativ 600 mp care integrează 4 ateliere de practică ce deservesc activitățile practice și de laborator ale elevilor și studenților din rută duală, respectiv atelier de practică – sisteme industriale avansate, atelier de practică – mecanică smart, atelier de practică – inginerie chimică si design industrial, atelier de practică inginerie civilă, arhitectură și prospecțiuni terestre. Și acestea se vor dota cu echipamente tehnologice și de cercetare folosite în procesul didactic.

Activitățile vor fi organizate pentru învățământul dual

cladirea rectoratului TUIASI
În cadrul campusului vor fi organizate activități în regim dual, în colaborare cu companii din mediul economic

Vor fi organizate activități în regim dual, în colaborare cu companii din mediul economic, parteneri tradiționali ai USV și TUIASI, de la nivel liceal și postliceal, până la nivel de licență, masterat și doctorat desfășurat într-un astfel de cadru. Scopul este de a se asigura o rută profesională completă pentru învățământul tehnic superior pentru tinerii care vor să se pregătească în paralel cu standardele solicitate de piața muncii pe toată durata studiilor.

„În momentul de față s-a elaborat proiectul de sarcini pentru a scoate la licitație studiul de fezabilitate, după care va urma proiectul tehnic și de execuție, iar ulterior vom trece la construcția acestui campus care va trebui să fie operațional până la finalul anului 2026. Învățământul dual presupune o colaborare foarte strânsă între mediul academic și cel economic. Pregătirea viitorilor elevi care se vor specializa pe anumite direcții se va face la cererea agenților economici care asigură loc de practică, iar mediul academic asigură pregătirea acestora”, a transmis prof. univ. dr. Ing. Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, care a vorbit și despre campusul pentru învățământ dual.

Adauga un comentariu