Actualitate

Vacanţa parlamentară a început. Deputaţii şi senatorii îşi vor relua activitatea pe 1 septembrie

Publicat: 01 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vacanţa parlamentară a început. Deputaţii şi senatorii îşi vor relua activitatea pe 1 septembrie

Astăzi, 1 iulie 2022, a început vacanta parlamentară în România. Astfel, deputaţii şi senatorii îşi vor relua activitatea începând cu data de 1 septembrie 2022.

Potrivit articolului 66 din Constituție, „Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie”.

Parlamentarii se pot întruni şi în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puțin o treime din numărul deputaților sau al senatorilor.

În timpul sesiunii parlamentare, la Camera Deputaților, au fost depuse cinci moțiuni simple împotriva unor miniștri. Patru dintre ele au fost respinse, iar una, la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, nu a mai fost dezbătută.

Miercuri fostul premier Florin Cîțu a demisionat din funcția de președinte al Senatului.

„Președintele partidului și secretarul general mi-au cerut demisia. Mi s-a spus că mi s-a retras sprijinul partidului. Este o funcție politică. Bineînțeles că, în aceste condiții, nu am vrut să-i pun în situația penibilă pe colegii mei, pe unii dintre ei, să voteze împotriva conducerii partidului”, spune Florin Cîțu.

Guvernul va putea emite ordonanțe și în perioada vacanței parlamentare

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, de la încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2022 până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2022.

Potrivit prevederilor Constituţiei, abilitarea Guvernului se face doar pentru domenii care nu fac obiectul legilor organice.

„În situaţia menţionării generice a domeniilor în care se vor emite ordonanţe, fiecare caz în parte va trebui analizat cu ocazia elaborării proiectului de ordonanţă a Guvernului, astfel încât reglementările emise să nu cuprindă dispoziţii care ar fi de nivelul legilor organice. Deoarece prin proiect se prevăd şi intervenţii asupra unor legi adoptate la nivel organic, precum şi asupra unor ordonanţe de urgenţă aprobate prin legi organice, este necesar ca schimbările dorite să se refere doar la dispoziţii cu caracter ordinar din cadrul respectivelor acte normative, pentru a se respecta deciziile Curţii Constituţionale în materie”, se arată în raportul comisiilor de specialitate întocmit pentru acest proiect de lege.

Proiectul stabileşte următoarele domenii de reglementare pentru care se solicită abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare: finanţe şi economie, dezvoltare, lucrări publice şi administraţie, afaceri interne, sănătate, transporturi şi infrastructură, cercetare şi digitalizare, cultură, turism, mediu, familie, tineret şi egalitate de şanse, reglementări legislative necesare pentru îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Deputaţii au decis că, pe lângă aceste domenii, Guvernul poate modifica prin ordonanţe unele acte normative privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, referitoare la stingerea în timp a obligaţiilor faţă de foştii investitori FNI, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, stabilirea certificatului de calitate a aerului şi instituirea zonelor cu nivel scăzut de emisie.

Adauga un comentariu