Coronavirus

Vaccin anti-covid făcut din celule de hamster. Ce eficacitate are

Publicat: 17 mart. 2021
Din celule de hamster se face un vaccin anti-covid
Proteina spike este introdusă în celulele ovariene ale hamsterilor, iar apoi alte celule sunt recoltate și purificate

Foarte recent a fost aprobat al cincilea vaccin anti-covid în China. De data aceasta este vorba despre un ser de imunizare fabricat din celulele ovariene ale hamsterilor.

Vaccinul e dezvoltat de Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical Co și Academia Chineză de Știință. Într-o declaraţie de presă de ieri, 16 martie 2021, s-a anunţat că guvernul chinez a aprobat vaccinul pentru utilizare de urgenţă, fiind al patrulea. Tot ieri s-a anunţat aprobarea vaccinului dezvoltat de CanSino Biologics în parteneriat cu armata.

Cu toate acestea, nici institutul şi nici compania nu au dat publicităţii datele de eficacitate din studiile de bază. Se ştie doar că aceste studii au avut loc în Pakistan, Uzbekistan, Ecuador, Indonezia şi China. S-a spus numai că faza 3 a implicat 29.000 de voluntari şi că vaccinul „progresează fără probleme”.
Mai mult, în primele două faze nu s-ar fi înregistrat reacţii adverse grave. Dimpotrivă, vaccinul a produs anticorpi neutralizanţi aproape la fel ca alte vaccinuri anti-covid.

Pe scurt, despre vaccinul făcut din celule de hamster

Procesul de fabricare este simplu, spun dezvoltatorii. Codul genetic pentru proteina spike e pus în celulele ovariene de la hamsteri. Aceştia, de altfel, sunt folosiți în diverse cercetări medicale. Celulele încep să producă proteină la scurt timp după aceea, iar când numărul lor e mare, sunt recoltate şi purificate. Mai apoi, în vaccin este adăugat un adjuvant, al cărui rol este de a susţine sistemul imunitar.

Chinezii se declară mulţumiţi de vaccin şi spun că acesta poate fi produs mult mai uşor. De asemenea, nu are nevoie de condiţii foarte speciale pentru transport şi depozitare.

Acest vaccin anti-covid făcut din celule de hamster are un dezavantaj. Nu produce multe celule T (rolul lor este să elimine celulele infectate şi să împiedice răspândirea lor). Dacă în corpul uman nu se găsesc aceste celule, bolnavii nu vor avea mulţi anticorpi pentru a putea elimina infecţia. Și Rusia este înscrisă în cursa dezvoltării de seruri de imunizare.

Comentarii
Adauga un comentariu