International

Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Rusia îngrijorează cercetătorii! Rezultatele „Sputnik V” par a fi duplicate

Publicat: 15 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Rusia îngrijorează cercetătorii Rezultatele Sputnik V par a fi duplicate
Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Rusia îngrijorează cercetătorii! Rezultatele „Sputnik V” par a fi duplicate

Într-o lucrare care descrie studiile clinice în faza incipientă a vaccinului anti-COVID dezvoltat de Rusia au fost descoperite ”tipare repetitive” de date. Un grup alcătuit din 15 cercetători au trimis o scrisoare revistei The Lancet, în care arată că nivelul de anticorpi de la mai mulți pacienți este identic. Aceștia susțin că nu este posibil ca datele să iasă astfel.

Luna aceasta, într-o scrisoare deschisă către autorii studiului, care au publicat rezultatele vaccinului rusesc „Sputnik V” în revista The Lancet, cercetătorii au subliniat că valorile par a fi duplicate. Ei trag un semnal de alarmă că lucrarea își expune rezultatele, fără a prezenta detaliat datele pe care se bazează.

„Deși cercetarea descrisă în acest studiu este potențial semnificativă, prezentarea datelor ridică mai multe îngrijorări care necesită acces la datele originale pentru a putea fi investigate în totalitate”, se arată în scrisoarea semnată până acum de 38 de oameni de știință.

Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Rusia îngrijorează cercetătorii! Rezultatele „Sputnik V” par a fi duplicate

Enrico Bucci, biolog molecular, a publicat scrisoarea și pe blogul său, spunând că a sesizat unele nereguli în datele oferite despre vaccinul rusesc.

Un exemplu pertinent în acest sens este reprezentat de o figură în care autorii raportează măsurători de markeri ai unui tip de celulă imună în sânge. Astfel, mulți membri din două grupuri de nouă voluntari testați cu formulări diferite ale vaccinului par să aibă aceleași niveluri.

„Șansele ca acest lucru să apară prin coincidență sunt extrem de mici”, spune Bucci.

Conform unui studiu publicat recent în revista The Lancet, vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat și testat în Rusia a produs anticorpi la zeci de subiecți studiați și, în timp ce vaccinul a cauzat adesea efecte secundare, cum ar fi febra, acele reacții adverse au fost în mare parte ușoare.

În luna august, când Rusia a anunțat primul vaccin aprobat din lume pentru coronavirus, chiar înainte de finalizarea studiilor cruciale din faza a 3-a a testărilor, și-a atras multe critici.

China este de părere că „nu există nevoia unei vaccinări în masă”. Doar unele categorii de persoane vor beneficia de vaccinul anti-COVID-19

China a transmis că vor fi vaccinați împotriva noului coronavirus doar angajații din sistemul medical și persoanele din domeniile cu risc crescut, nu toată populația.

„De la primul val de îmbolnăviri cu Covid-19 din Wuhan, China a supraviețuit impactului cu boala în repetate rânduri. În acest moment nu există nevoia unei vaccinări în masă, deși acest lucru ar putea să se schimbe”, a spus șeful Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din China, Gao Fu.

Încă din primăvară, numărul infectărilor din statul chinez a rămas constant scăzut. Au mai apărut sporadic focare în unele zone ale țării, însă carantinarea la nivel general a fost imediat adoptată. Beijingul a înregistrat sâmbătă 80 de cazuri noi, însă doar 10 dintre acestea erau asimptomatice.

Gao Fu a menționat că eventualele doze de vaccin vor fi stabilite pentru angajații din sistemul sanitar, cetățenii chinezi care lucrează în străinătate în zone de risc și alte persoane care lucrează în domenii cu risc crescut, cum unt școlile sau restaurantele.

Adauga un comentariu