Sfatul medicului

Vaccinul antigripal protejeaza inima. Ce risti daca ai o boala de inima si nu te vaccinezi

Publicat: 26 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinul antigripal protejeaza inima. Ce risti daca ai o boala de inima si nu te vaccinezi
vaccinul antigripal protejeaza inima

Vaccinul antigripal protejeaza inima si daca ai o boala de inima este important sa il faci. De asemenea, daca ai rude sau prieteni care au probleme cardiovasculare este bine sa te vaccinezi pentru ca ii protejezi.

Ai hipertensiune, cardiopatie ischemica, depuneri de colesterol in vase, un infarct sau accident vascular cerebral in antecedente? Daca te afli in una dintre aceste situatii sau ai o alta boala de inima este foarte important sa te feresti de gripa. Si cel mai bine o poti face daca te vaccinezi. Si asta pentru ca vaccinul antigripal protejeaza inima. Un vaccin antigripal te poate proteja, dar ii protejeaza si pe cei pe care ii iubesti de efectele potentiale care pot pune viata in pericol – inclusiv atacul de cord.

Vaccinul antigripal protejeaza inima

Virusul gripal are forme multiple. Sunt tulpini variate care pot da multe combinatii. De aceea trebuie sa va vaccinati pentru a fi protejat. Vaccinarea nu numai ca ajuta la evitarea spitalizarii inutile legate de gripa si chiar la deces, ea ofera beneficii cardiovasculare. Nu gresim daca spunem ca vaccinul antigripal protejeaza inima.

Gripa poate avea efecte devastatoare asupra unei inimi suferinde. In prima etapa, gripa se manifesta prin febra mare, peste 39 de grade Celsius, dureri musculare, articulare si de cap. Abia in faza a doua apar simptomele respiratorii.

„La o febra de 39 de grade organismul trebuie sa se racoreasca, sa se raceasca. Mai repede si singurul mecanism pe care il are la dispozitie este sa puna inima sa bata mai repede. In felul acesta sangele circula mai repede si se pierde caldura in exces. O inima cu proleme coronariene, de exemplu, care nu functioneaza cum trebuie, se va afla in imposibilitatea de a se hrani cu oxigen si ca atare poate sa dezvolte infarct miocardic. Va pompa sangele cu viteza, se va duce in cap si apare accidentul vascular cerebral. De aceea gripa nu e o joaca!”, explica prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, medic de boli infectioase.

Gripa poate conduce la infarct si accident vascular cerebral

„Avem motive sa credem ca infectarea cu gripa creste riscul de a face un atac de cord”, sustine si dr. Nadia Sutton, medic cardiolog. Sutton subliniaza concluzia unui studiu recent realizat in New England Journal of Medicine. Cercetatorii au constatat ca probabilitatea spitalizarii pentru un atac de cord creste aproximativ de sase ori in prima saptamana dupa diagnosticul de gripa al unui pacient.

„Virusul gripal poate provoca o reactie inflamatorie in tot corpul. Infarctul poate aparea din cauza inflamatiei care provoaca ruperea unei placi de colesterol din vasele de sange ale inimii. Sau poate sa apara din cauza cererii suplimentare de flux de sange”, spune dr. Sutton.

Infectiile virale pot duce, de asemenea, la miocardita sau inflamatie a muschiului cardiac si insuficienta respiratorie. Desi este mai putin obisnuit, acest lucru poate aparea chiar si la persoane tinere sau altfel sanatoase.

Adauga un comentariu