Stiri medicale

Vaccinul AstraZeneca, mai puțin eficient împotriva tulpinei sud-africane: studiu

Publicat: 08 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinul AstraZeneca mai puțin eficient împotriva tulpinei sud-africane studiu
Vaccinul Oxford/AstraZeneca nu reușește să prevină cazurile ușoare și moderate infectate cu tulpina de coronavirus din Africa de Sud.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca nu reușește să prevină cazurile ușoare și moderate infectate cu tulpina de coronavirus din Africa de Sud, au anuntat cercetătorii.

Universitatea din Witwatersrand, Johannesburg, care a condus studiul, a declarat că vaccinul „oferă o protecție minimă împotriva infecției COVID-19 ușoare-moderate”.

AstraZeneca sustine inca că niciunul dintre cei 2.000 de participanți nu a dezvoltat simptome grave. Asta ar putea însemna că va avea în continuare un efect asupra formelor severe, deși nu există încă suficiente date pentru a emite o judecată definitivă.

Vaccinul AstraZeneca ar putea totusi preveni decesele datorate variantei

Datele, care nu au fost încă supuse unei evaluări inter pares, „par să confirme observația teoretică că mutațiile virusului observat în Africa de Sud vor permite transmiterea continuă a virusului în populațiile vaccinate”, a spus acesta.

„Protecția împotriva formelor moderate-severe, spitalizării sau decesului nu a putut fi evaluată în acest studiu, deoarece populația țintă avea un risc scăzut”.

Dar dezvoltatorii de vaccinuri din Marea Britanie au declarat informal că rezultatele au oferit o oarecare speranță că vaccinul ar putea preveni decesele datorate variantei.

„Este posibil să nu reducem numărul total de cazuri, dar există în continuare protecție împotriva deceselor, spitalizărilor și formelor severe”, a spus Sarah Gilbert, care a condus dezvoltarea vaccinului împreună cu Oxford Vaccine Group.

Ar putea trece, de asemenea, „ceva timp” înainte de a-și demonstra eficacitatea pentru persoanele în vârstă în combaterea tulpinii, care este o prezență tot mai intalnita în Marea Britanie, a declarat aceasta pentru BBC.

AstraZeneca a declarat ulterior că „credem că vaccinul nostru va proteja în continuare împotriva formelor severe.

„Activitatea de neutralizare a anticorpilor este echivalentă cu alte vaccinuri COVID-19 care au demonstrat activitate împotriva bolilor mai severe, în special atunci când intervalul de dozare este optimizat la 8-12 săptămâni”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Cercetătorii lucrează în prezent pentru actualizarea vaccinului

Cercetătorii lucrează în prezent pentru actualizarea vaccinului și „au o versiune cu secvența de vârf sud-africană în lucru” care le-ar plăcea „foarte mult” să fie gata in toamnă, a adăugat oficialul.

Marea Britanie se află în mijlocul unei campanii masive de vaccinare, dupa ce a înregistrat peste 112.000 de decese în rândul celor care au fost testate pozitiv.

Până în prezent, Regatul Unit a vaccinat peste 11 milioane de persoane folosind fie serurile Pfizer/BioNTech, fie Oxford/AstraZeneca.

Franța, Germania și Elveția sunt printre țările care recomandă ca vaccinul să nu fie utilizat pentru persoanele în vârstă din cauza lipsei de date.

Adauga un comentariu