Compania AstraZeneca, în colaborare cu universitatea britanică Oxford, a publicat rezultatele testului pe scară largă în cazul vaccinului anti COVID-19, care a avut o eficineță de 70%.
Datele anunțate de AstraZeneca sunt de natură să dezamăgească lumea ştiinţifică şi publicul larg. Testele extinse arată o eficienţă de doar 70%, în condiţiile în care companiile Pfizer şi Moderna au anunţat anterior că vaccinurile dezvoltate de aceste companii au o eficienţă de 95%.
Boris Johnson a salutat rezultatele vaccinului AstraZeneca
Vaccinul AstraZeneca este mai ieftin şi poate fi stocat mai uşor decât cele două menţionate anterior. În caste condiții, premierul britanic Boris Johnson a salutat rezultatele publicate, numindu-le „fantastice”.
Cercetătorii împlicaţi în elaborarea acestui produs au comprimat în 10 luni un proces de dezvoltare care, în mod normal, durează 10 ani.
Cum poate crește eficienţa vaccinului AstraZeneca la 90%
La testarea pe scară largă au participat peste 20.000 de voluntari, jumătate dintre aceştia fiind din Regatul Unit iar jumătate, din Brazilia.
Rezultatele indică faptul că, din grupul celor care au primit vaccinul, 30 de persoane au dezvoltat infecţia cu COVID-19 iar din grupul celor care au primit o substanţă fără efect farmaceutic s-au infectat 101 persoane.
Un rezultat care îi bulversează pe cercetători este acela că eficienţa vaccinului AstraZeneca – Oxford creşte la 90% în cazul persoanelor cărora li s-a administrat doar o jumătate de doză, urmată de o doză întreagă la interval de o lună.
În cazul subiecţilor care au primit doze întregi la interval de o lună, eficienţa este de doar 62%. Savanţii nu s-au pus de acord asupra cauzelor acestui fenomen.
Vaccinare în masă, din decembrie, în Marea Britanie
Oricum, acest vaccin nu poate fi utilizat până la aprobarea sa de către organismele de reglementare din Regat. Guvernul britanic a făcut o pre-comandă de 100 de milioane de doze, care ar trebui să fie suficiente pentru imunizarea a 50 de milioane de persoane. Producătorul are 4 milioane de doze pregătite de livrare, cu perspectiva producerii altor 96 de milioane.
Guvernul de la Londra a anunţat în săptămânile anterioare că va aplica un program de vaccinare în masă din luna decembrie. Rezidenţii din azilurile de bătrâni şi îngrijitorii acestora vor fi primii beneficiari, urmaţi de personalul medical şi de persoanele cu vârste peste 85 de ani.
Vaccinul Moderna, eficiență de 94,5%!
Vaccinul dezvoltat de compania Moderna ar avea o eficiență de 94,5% din cazuri, transmite compania după un raport preliminar.
Compania producătoare de medicamente Moderna a anunțat că vaccinul său anti-Covid-19 are o rată de succes de 94,5%, după ce a analizat datele preliminare ale studiului larg și încă în desfășurare, transmite New York Times.
Cercetătorii au spus că rezultatele sunt mai bune decât s-ar fi așteptat vreodată, însă vaccinul nu va putea fi disponibil pe piață preț de alte câteva luni. Moderna este a doua companie care să facă publice date preliminare despre un vaccin aparent de succes, oferind speranțe pentru încheierea pandemiei care a infectat 53 milioane oameni și a ucis peste 1,2 milioane.
Eficacitate de 90% pentru vaccinul Pfizer / BioNTech
Vaccinul Pfizer / BioNTech raportează 90% eficacitate, ceea ce înseamnă că vaccinul lor a prevenit simptomele COVID-19 pentru 90% dintre voluntarii care au primit vaccinul în comparaţie cu cei care au primit un placebo. Acest procent este foarte mare şi se va schimba probabil până la sfârşitul studiului. Comunicatul de presă a prezentat rezultatele pentru 94 de participanţi – au nevoie de 164 pentru a finaliza procesul. Se aşteaptă ca vaccinurile sigure cu eficacitate mai mare de 50% să fie aprobate pentru COVID-19.