Actualitate

Vaccinul Johnson & Johnson, aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului

Publicat: 11 mart. 2021
Vaccinul Johnson și Johnson
Vaccinul Johnson și Johnson oferă protecție împotriva COVID-19 după prima doză administrată

Agenția Europeană a Medicamentului a declarat joi că vaccinul anti-COVID cu o singură administrare injecție Johnson & Johnson este sigur și eficient de utilizat la toți cei cu vârsta peste 18 ani.

Aceasta aprobare deschide calea pentru Comisia Europeană de a acorda vaccinului american o autorizație de urgență, tot în cursul zilei de joi, pentru introducerea pe piață. Va fi al patrulea vaccin aprobat în UE după BioNTech / Pfizer, Moderna și Oxford / AstraZeneca.

„Cu această ultimă evaluare pozitivă, autoritățile din întreaga Uniune Europeană vor avea o altă opțiune de a combate pandemia și de a proteja viețile și sănătatea cetățenilor lor”, a declarat directorul executiv al EMA, Emer Cooke, într-un comunicat de presă.

Vaccinul Johnson & Johnson ar fi eficient 66%

Într-o declarație recenta, Johnson & Johnson a anunțat că vaccinul său a fost „66% eficient în prevenirea Covid-19 moderat până la sever, la 28 de zile după vaccinare”. Cu toate acestea, ar fi 85% eficient împotriva formelor severe de boală. Dar eficacitatea altor vaccinuri împotriva infecției cu coronavirus? Cea a vaccinului Pfizer/BioNTech este estimata la 95%, cea a vaccinului Moderna la 94,1% și cea a vaccinului AstraZeneca la 70,4%.

Ar fi eficient și în cazul variantelor

Odată cu circulația variantelor britanice, sud-africane și braziliene ale coronavirusului, îngrijorarea crește. O întrebare rămâne: sunt vaccinurile actuale eficiente împotriva acestor mutații? Johnson & Johnson spune că vaccinul său protejează și împotriva noilor variante:

„Protecția a fost în general uniformă (…) în toate variantele și regiunile studiate, inclusiv în Africa de Sud, unde aproape toate cazurile de Covid-19 (95%) s-au datorat infecției cu o variantă din Sars-CoV-2”, se poate citi într-un comunicat de presă, potrivit Femme Actuelle.

Acesta este un vaccin vectorial viral

La fel ca vaccinul AstraZeneca, vaccinul Johnson & Johnson este vector viral, ceea ce înseamnă că folosește un virus nepatogen pentru a declanșa un răspuns imun. Vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna utilizează tehnologia ARN messenger. Nu constă în injectarea unui virus inactivat, ci își propune să facă corpul să producă fragmente de agenți infecțioși care declanșează răspunsul imun.

Vaccinul Johnson & Johnson se administrează in doză unică

Știm deja ca două doze de vaccinuri sunt necesare pentru a fi protejati de Covid-19. Această a doua injecție trebuie să aibă loc la 21 de zile după prima în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech, 28 de zile mai târziu în cazul vaccinului Moderna și între 28 și 84 de zile în cazul vaccinului AstraZeneca. Dar Johnson & Johnson? Acest vaccin necesită o singură doză.

Poate fi păstrat la frigider

Una dintre constrângerile asociate cu unele vaccinuri Covid-19 se referă la modul în care sunt stocate. De aceea, vaccinul Pfizer/BioNTech trebuie păstrat la -70°C, în timp ce cel al Moderna trebuie păstrat între -25 și -15°C. Serul Johnson & Johnson poate fi păstrat la frigider între 2° și 8°C.

Acest vaccin va fi parțial fabricat în Franța

Sanofi a anunțat că va produce vaccinul Johnson & Johnson in site-ul său Marcy-l’Etoile (Auvergne-Rhône-Alpes).

Vaccinul Johnson & Johnson este ieftin6,93 euro. Acesta este prețul vaccinului Johnson & Johnson, potrivit Sunday Journal. Prin urmare, este mai puțin costisitor decât cel al Moderna, vândut cu 15 euro doza, decat cel al Pfizer/BioNTech, vândut 15,50 euro doza. Vaccinul AstraZeneca se vinde cu 2 euro doza.
Adauga un comentariu