Astăzi, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au publicat date suplimentare din studiile clinice de fază I si II ale vaccinului anti-coronavirus ChAdOx1 nCoV-19, anuntând și decizia de a trece la un regim cu două doze în studiile în curs de fază III, dar și modul în care ChAdOx1 nCov-19 induce funcții largi de anticorpi și celule T.
Aceste descoperiri sunt raportate în două lucrări, ambele publicate în revista Nature Medicine.
Studiile anterioare au arătat că, pentru a dezvolta orice vaccin împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, trebuie activate două elemente cheie ale sistemului imunitar: un anticorp neutralizant împotriva proteinei de vârf a coronavirusului, care este probabil foarte important în protejarea împotriva bolii, precum și răspunsuri solide ale celulelor T.
Tehnici imunologice avansate
Profesorul Katie Ewer, autor principal al uneia dintre lucrări, a declarat: „Această analiză foarte detaliată a răspunsurilor imune la ChAdOx1 nCoV-19 stă la baza potențialului acestui vaccin de a induce protecția împotriva bolii COVID-19 și oferă o asigurare suplimentară a siguranța acestei abordări. Folosind aceste tehnici imunologice avansate, putem înțelege mai bine diferitele mecanisme celulare mediate de anticorpi care contribuie la protecția oferită de acest vaccin, așa cum s-a demonstrat în datele recente din studiile ulterioare de fază 3.”
Una dintre aceste lucrări prezintă planificarea inițială implicată în proiectarea studiilor de fază III pentru a investiga două scheme de dozare, o doză standard urmată de o a doua doză standard și o doză standard urmată de o doză mai mică (investigată pentru a determina dacă aceasta ar putea fi o strategie viabilă de „economisire a dozei”). Mai mult, cercetătorii arată o reactogenitate mai mică (de exemplu, brațul dureros) la doza de rapel, cât și la răspunsuri crescute ale sistemului imunitar; aceste date au fost utilizate pentru a susține schimbarea la un regim cu două doze în studiile de fază III aflate în curs, potrivit Medical Xpress.
Vaccinul Oxford stimulează funcțiile anticorpilor și celulelor T
Pentru a lansa rapid un vaccin, este important să nu fie necesară examinarea persoanelor care urmează să primească o doză, iar autorii adaugă că reactogenitatea nu pare să fie afectată de prezența anticorpilor la coronavirus.
Se demonstrează că dozele de rapel ale vaccinului induc răspunsuri mai puternice ale anticorpilor decât o singură doză, doza standard/doza standard inducând cel mai bun răspuns – susținând astfel decizia luată anterior de a trece la un regim de vaccin cu două doze în studiile de fază III. Lucrarea arată, de asemenea, că multe funcții diferite ale anticorpilor sunt declanșate de vaccin, care poate fi un aspect important în protecția împotriva bolii.
În cea de-a doua lucrare, autorii detaliază o investigație amplă a răspunsurilor celulelor T și a anticorpilor generati de ChAdOx1 nCoV-19. Ei raportează că proteinele – cunoscute sub numele de citokine – care permit celulelor T să genereze „semnale” către restul sistemului nostru imunitar ca răspuns la vaccinul ChAdOx1 nCoV-19 – induc predominant citokine Th1 mai degrabă decât citokine Th2.
Autorii raportează în continuare inducerea unui subset de celule T, cunoscut ca fiind deosebit de eficient în eliminarea celulelor infectate cu virus din corp în timpul infecției. Acest tip de răspuns al celulelor T în combinație cu profilul detaliat al anticorpilor este extrem de favorabil pentru un vaccin eficient și susține în continuare profilul acestui vaccin ca vaccin sigur.