Prima pagină » National » Vaccinul pentru varicelă te protejează două decenii, în schimb serul pentru Covid-19 nici un an. Prof. Meital Gal Tanamy: „Am ajuns să cerem vaccinului să prevină orice îmbolnăvire”
Vaccinul pentru varicelă te protejează două decenii, în schimb serul pentru Covid-19 nici un an. Prof. Meital Gal Tanamy: „Am ajuns să cerem vaccinului să prevină orice îmbolnăvire”

Vaccinul pentru varicelă te protejează două decenii, în schimb serul pentru Covid-19 nici un an. Prof. Meital Gal Tanamy: „Am ajuns să cerem vaccinului să prevină orice îmbolnăvire”

19 oct. 2021, 17:45,
Roxana Butuc în National

Din momentul în care a apărut vaccinul anti-Covid-19 și până în în acest moment, populația a fost nevoită să se imunizeze cu minim 2 doze în mai puțin de un an. Acest lucru a stârnit o mulțime de controverse, având în vedere faptul că pentru alte boli precum variola sau rujeola este necesar o singură doză.

Unii experți susțin faptul că noul coronavirus se va comporta ca alți coronaviruși, unde cu cât vârsta e mai mică, cu atât va fi mai puțin probabil ca la maturitate oamenii să facă o formă gravă de Covid-19.

Vaccinul împotriva altor boli nu necesită doză booster precum are nevoie cel anti-Covid-19

În timp ce pentru rujeolă o singură doză de vaccin durează toată viața iar pentru varicelă poate ține și 20 de ani, situația este compley diferită în cazul vaccinului împotriva noului coronavirus, unde populația primește a treia doză în mai puțin de un an, medicii recomandând o altă doză la fiecare șase luni pentru majoritatea vaccinurilor mai puțin în cazul celui de la Johnsson.

Conform studiilor publicate, după aproximativ șase luni, persoanele care s-au vaccinat cu Pfizer au devenit din nou vulnerabile la infecție, astfel încât, doza booster oferă o protecție în plus impulsionând anticorpii.

De asemenea, un alt motiv pentru care este necesar rapelul este din cauza variantelor care pot apărea, virusul Sars-Cov-2 dezvoltând mai multe mutații. Prin aceasta, repetarea vaccinului crește protecția față de variantele care apar. În timp ce, unele virusuri nu își schimbă atât de mult forma precum poliomelita și pojarul.

Virusul gripei face mai multe mutații decât Covid-19

Cu toate acestea, gripa dezvoltă mai multe mutații decât Covid-19, care deși este un virus de tip RNA, acesta are o rată de mutație de 4 ori mai mică decât ce a virusului, specialiștii care dezvoltă vaccinuri considerând acest lucru foarte bun.

„Vaccinul este protecția. Perioada de protecție depinde de vaccin și de virus”, a explicat profesorul Meital Gal Tanamy, șeful laboratorului de virusologie moleculară de la Facultatea de Medicină a Universității Barllan.

Eficiența răspunsului imun dat de vaccin

O altă componentă importantă ține de celulele de memorie, reprezentând elementul cheie în ceea ce privește răspunsul imun indus de vaccin. În funcție de cât de bun este răspunsul memoriei celulare (prezența celulelor B și T), atât de bun este vaccinul pentru a preveni infectarea nu doar de a lupta împotriva infecției.

„Dacă scopul vaccinului este să prevină infectarea, trebuie să ducă la crearea unui răspuns bun al memoriei celulare – celulele B și T, induse de vaccin, dar care rămân în organismul nostru.

Dacă o persoană se infectează, aceste celule sunt activate și pot crea un răspuns rapid și solid contra agentului patogen, de aceea nu ne îmbolnăvim dacă suntem vaccinați”, a declarat Meital Gal Tanamy.

De ce Covid-19 are nevoie de doză booster

Conform lui Kobiler, prin doza booster nu micșorează doar probabilitatea ca cineva să facă o formă gravă ci se și implică în prevenirea infectării. Acesta este un standard important pentru orice vaccin.

„Cele mai multe vaccinuri sunt folosite pentru a preveni o infecție serioasă, nu doar orice infectare. Acum am ajuns să cerem vaccinului să prevină orice îmbolnăvire, toate îmbolnăvirile, să prevină răspândirea infecției

Cei mai mulți oameni din lume nu au nevoie de doza booster pentru a nu face forma gravă a bolii, dar au nevoie de ea pentru a nu se infecta cu coronavirus și a nu-l da altor oameni”, a adăugat Kobiler.

Unii experți cred că vaccinarea ar putea deveni inutilă

În momentul actual, există oameni de știință care consideră că în viitor acest virus ar putea ajunge să se comporte ca oricare alt coronavirus. Astfel că, în momentul în care acesta va fi făcut la o vârstă mică, șansa de a face o formă gravă ca adult va fi foarte mică, vaccinarea devenind mai puțin necesară.

”Sunt mai înclinat spre acest punct de vedere datorită a ceea ce știm despre alți coronaviruși. De obicei, sunt luați la vârste mici și provoacă o boală foarte ușoară. Iar cei care sunt expuși la ei de mici tind să nu sufere de forma gravă a bolii la celelalte vârste”, a spus expertul.

Cu toate astea, oamenii de știință susțin că veridiciatatea acestui lucru se va vedea doar în viitor, prin continuarea cercetărilor și urmărirea evoluției noului coronavirus, până atunci oamenii fiind protejați mai bine doar prin vaccin, așa cum a fost și în cazul celorlalte boli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`