Boli si tratamente

Vaccinul Pfizer, 90% efecient chiar și după prima doză

Publicat: 03 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinul Pfizer 90 efecient chiar și după prima doză
O doză unică de vaccin Pfizer asigură o protecție "foarte mare", de circa 90%, împotriva COVID-19 după 21 de zile

O doză unică de vaccin Pfizer asigură o protecție „foarte mare”, de circa 90%, împotriva COVID-19 după 21 de zile – fără o doză „suplimentară” administrata în intervalul de timp recomandat, potrivit unui nou studiu al Universității din East Anglia.

Cercetătorii au analizat datele din Israel, unde vaccinul a fost administrat la scara larga. Acestia au descoperit că vaccinul Pfizer devine eficient 90% după 21 de zile – sprijinind planurile Regatului Unit de a întârzia calendarul celei de-a doua doze.

Dar ei avertizează că riscul de infectare al oamenilor s-a dublat în primele opt zile după vaccinare – posibil pentru că oamenii devin mai puțin precauți.

Vaccinul Pfizer, 90% efecient chiar și după prima doză?

Cercetătorul principal și expert COVID-19, prof. Paul Hunter, de la Școala de Medicină Norwich din UEA, a declarat:

„O a doua doză de vaccin Pfizer ar fi administrată în mod normal la 21 de zile sau mai tarziu. Dar aici, în Marea Britanie, s-a luat decizia de a amâna momentul celei de-a doua injecții până la 12 săptămâni. Logica din spatele acestui lucru este protejarea mai rapidă a mai multor persoane și reducerea numărului total de infecții severe, spitalizări și decese. Dar această decizie a provocat critici, datorită credinței că o singură injecție nu poate da imunitate adecvată. O analiza recentă, neevaluată de colegi, bazată pe experiența Israelului, a analizat datele de la 500.000 de persoane cărora li s-a administrat vaccinul Pfizer. A raportat că o singură doză poate să nu ofere o protecție adecvată. Dar am văzut o serie de defecte în modul în care au analizat datele, inclusiv faptul că nu au încercat să estimeze eficacitatea vaccinului din ziua a 18-a. Acest lucru ar fi dat o indicație mai bună a eficacității unei doze unice.”

Echipa de cercetare și-a propus să estimeze eficacitatea vaccinului Pfizer după o singură doză – reanalizând rezultatele din Israel. Ei au descoperit că după vaccinarea inițială numărul cazurilor a crescut timp de opt zile înainte de a scădea la niveluri imbucuratoare până în ziua 21.

Prof. Hunter a spus:

„În mod surprinzător, incidența zilnică a cazurilor a crescut puternic după vaccinare până la aproximativ opt zile – aproximativ dublându-se. Nu știm de ce a existat această creștere inițială a riscului de infecție, dar poate fi legată de faptul că oamenii sunt mai puțin precauți cu privire la menținerea de comportamente protectoare. Am constatat că eficacitatea vaccinului era încă aproape zero până la aproximativ 14 zile după ce oamenii au fost vaccinați. Dar, după ziua 14, imunitatea a crescut treptat zi de zi la aproximativ 90% în ziua 21 și apoi nu s-a mai îmbunătățit. Acest lucru arată că o singură doză de vaccin este extrem de protectoare, deși poate dura până la 21 de zile pentru a realiza acest lucru. Deși nu știm cât de mult va dura această imunitate peste 21 de zile fără un al doilea rapel, este puțin probabil să vedem un declin major în următoarele nouă săptămâni”, a adăugat el.

Adauga un comentariu