Val de caniculă în Mexic. Maimuţele urlătoare leşină de căldură şi cad din copaci

Val de caniculă în Mexic. Maimuţele urlătoare leşină de căldură şi cad din copaci

23 mai 2024, 17:00,
BZI.ro, în International

Voluntarii se grăbesc să lase alimente şi apă la rădăcina copacilor din sudul Mexicului pentru maimuţele urlătoare din această regiune, afectate de un val de caniculă. Pentru multe dintre aceste animale ajutorul vine, însă, prea târziu, relatează joi AFP, preluată de Agerpres.

Într-o mică groapă comună, locuitorii din statul Tabasco au acoperit cu var mai multe primate decedate. „Este foarte trist. Au îngropat aproximativ 30 de maimuţe”, a declarat pentru AFP voluntara Bersabeth Ricardez.

Sub efectul căldurii, maimuţele urlătoare cocoţate în copacii înalţi din pădurea tropicală leşină şi mor după ce cad chiar şi de la 20 de metri înălţime, după cum a explicat Victor Morato, directorul spitalului veterinar din oraşul Comalcalco.

Împreună cu echipele sale, Morato a tratat opt exemplare de maimuţă urlătoare aduse de locuitorii din zonă, dintre care unele au ajuns la spital cu o temperatură corporală de 43 de grade Celsius.

„Când au ajuns aici, muribunde, au întins mâinile spre noi, ca şi cum ar fi vrut să ne spună ‘Ajutor!’. Mi s-a pus un nod în gât”, a declarat el pentru AFP.

Zeci de maimuţe moarte au fost găsite, de asemenea, în statul vecin Chiapas.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât maimuţa urlătoare mexicană (Alouatta palliata mexicana) şi maimuţa urlătoare guatemaleză (Alouatta pigra) sunt clasificate drept specii pe cale de dispariţie de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Maimuţa urlătoare cu manta (Alouatta palliata), care trăieşte, de asemenea, în sudul Mexicului, precum şi în America Centrală şi de Sud, este considerată o specie ameninţată.

Record de căldură

Fără a oferi o cifră exactă, ministerul mexican al Mediului a indicat că investighează situaţia pentru a determina cauzele acestor decese – insolaţie, deshidratare, malnutriţie sau stropirea culturilor cu pesticide. Este vizată, totodată, excluderea ipotezei unui virus sau a unei boli.

Însă, voluntarul Leonardo Sanchez, care cutreieră pădurea Comalcalco şi lasă fructe şi apă la rădăcina copacilor unde trăiesc maimuţele urlătoare, ascunse în frunzişul dens, nu are nicio îndoială că totul se întâmplă „din cauza creşterii temperaturilor”.

Temperatura s-a apropiat de 50 de grade Celsius în ultimele săptămâni, a declarat studentul la biologie în vârstă de 22 de ani.

În Mexic au fost doborâte recorduri de căldură în ultimele zile. În Gallinas, în nord-estul ţării, o staţie meteo a înregistrat 49,6 grade Celsius, la 10 mai.

Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador, originar din Tabasco, a declarat, la rândul său, că aceste temperaturi sunt fără precedent. „De când vizitez aceste state, nu am simţit niciodată aşa ceva, ca acum”, a declarat oficialul, în obişnuita sa conferinţă de presă de luni.

Dintre cele opt maimuţe tratate la spitalul veterinar, patru au fost transportate înapoi în habitatul lor natural, iar patru au rămas spitalizate, inclusiv „Bernabé”, cel mai grav caz, care abia îşi poate ţine ochii deschişi, a notat AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *