Prima pagină » Business în România » Val de concedieri în domeniul IT. Iată care este motivul
Val de concedieri în domeniul IT. Iată care este motivul

Val de concedieri în domeniul IT. Iată care este motivul

22 mai 2024, 08:15,
în Business în România

În ultima vreme, se observă un val de concedieri masive în domeniul IT. Angajaţi din IT rămân fără loc de muncă, iar în România există o tendință de încetinire a ritmului de angajare în IT. Iată care este motivul.

Val de concedieri în domeniul IT

Criza în companiile IT din România afectează tot mai mulți angajați. Mai multe firme de profil au făcut concedieri masive, iar ritmul de angajare a încetinit considerabil. De exemplu, luna aceasta compania NTT Data România a concediat 2% dintre angajați, iar GAMELOFT, filiala din Cluj a fost închisă, fiind înregistrate 136 concedieri. Specialiștii în domeniul financiar sunt de părere că valul de disponibilizări vine în urma dezvoltării inteligenței artificiale.

Aceea situație se regăsește și în sectorul bancar. Dacă în 2008 băncile din România aveau peste 71 de mii de angajaţi, la finalul anului trecut numărul acestora a scăzut la aproape 51 de mii. Problema concedierilor masive se observă și în străinătate, nu doar în România.

Tot mai multe instituţii financiare/bancare au recurs la disponibilizări masive. Banca elveţiană UBS a anunţat că din iunie va renunţa la 30.000 de mii de angajaţi, iar Societe Generale a dat afară 900 de oameni din filiala principală din Franţa în luna februarie a acestui an.

O importantă companie din România renunță la angajați

Gameloft este prezentă pe piața din România din 1999, iar studioul din Cluj a fost deschis în august 2010. Gameloft România, subsidiara grupului francez Gameloft, este unul dintre cei mai mari producători de jocuri pentru dispozitive mobile. Producătorul va închide studioul din Cluj şi va concedia toţi cei 136 de angajaţi care lucrau acolo.

,,La nivel de companie trebuie să reevaluăm în mod constant capacitățile noastre de producție. După o analiză atentă și răspunzând condițiilor unei piețe în continuă schimbare, a devenit necesar să implementăm o reducere a forței de muncă. Din păcate, acest lucru ne aduce în situația de a închide punctul nostru de lucru din Cluj și de a ne despărți de cei 136 de angajați. Această decizie nu a fost una ușoară și înțelegem impactul pe care îl are asupra angajaților afectați. Vom lucra alături de ei, de la caz la caz, pentru a găsi cea mai bună modalitate de a gestiona situația.”, au transmis reprezentanții Gameloft.

De asemenea, se închide o importantă fabrică din România. Unul dintre cei mai mari angajatori din țară, firma Leoni, închide o fabrică de componente auto, unde lucrau 200 de persoane. Compania dă vina pe cererea scăzută din piaţă, determinată de reducerea subvenţiilor pentru maşini electrice, decizie care a dus la vânzări mai puţine pentru acestea, după ce Comisia Europeană a pus presiune pe toţi constructorii să investească în noi tehnologii, fără a impulsiona investiţii şi în reţele de încărcare pentru acestea.

Cu o forţă de muncă de aproximativ 12.000 de angajaţi în 2024, Leoni România este unul dintre cei mai importanţi angajatori din ţară. În prezent, compania operează un total de 10 fabrici în România, cu o suprafaţă totală de producţie de 180.000 mp. Angajaţii Leoni de la Luduş au drept opţiune relocarea la Arad, în fabrica de acolo, la peste 300 km distanţă, fie demisia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *