Actualitate

Valeriu Gheorghiță a explicat motivul pentru care s-a prelungit termenul de valabilitate al vaccinului Pfizer

Publicat: 26 oct. 2021
Valeriu Gheorghiță cu masca pe față la o conferință
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiță a explicat marți, într-o conferință de presă, motivul pentru care s-a prelungit termenul de valabilitate al vaccinului Pfizer.

Decizia a fost luată la nivel global, nu doar pentru România, ca urmare a analizării de către Agenția Europeană a Medicamentului a datelor oferite de companie, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare:

„La momentul în care vaccinurile au fost autorizate, perioada de valabilitate pentru vaccinul de la compania Pfizer a fost de șase luni. Această perioadă de valabilitate, evident, a avut în spate un studiu de stabilitate care arată că pentru șase luni la -80 de grade, vaccinul de la Pfizer își menține toate datele de calitate.

Agenția Europeană a Medicamentului a analizat ulterior datele de stabilitate care au fost oferite de companie și s-a decis prelungirea perioadei de valabilitate cu încă 3 luni. În momentul de față, perioada de valabilitate pentru toate vaccinurile Pfizer este extinsă la 9 luni și este aplicabilă tuturor țărilor, nu doar României și nu doar anumitor loturi și nu este o decizie temporară, este o decizie definitivă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a precizat că o astfel de măsură ar putea fi aplicată și în cazul altor vaccinuri:

„Este foarte probabil ca pe măsură ce sunt acumulate noi date de stabilitate, termenul de valabilitate să se prelungească și în viitor pentru produsele stocate la o temperatură ultrajoasă. De asemenea, aceeași perioadă de stabilitate a fost prelungită și pentru vaccinul Johnson & Johnson când recent a fost extinsă perioadă de la 3 luni la 4,5 luni la 2-8 grade”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Comentarii
  • Valeriu nu meriti haina care o porti tu nici macar nu teai vaccinat ,mananci kkat si prostesti lumea neam de curva ce esti !!!

Adauga un comentariu