National

Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul: „Medicii de familie vor începe să vaccineze pe 4 mai”

Publicat: 22 apr. 2021
Valeriu Gheorghiță cu mască la birou
Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a menţionat faptul că revenirea la normalitate este mai mult o certitudine decât o simplă speranţă

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, anunță ca începând cu 4 mai aproximativ o treime dintre medicii de familie vor intra in campania de vaccinare.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a precizat că toată infrastructura este pregătită şi sunt așteptați vaccinare circa 3.080 de medici de familie, aproximativ o treime, pentru că mare parte dintre medicii de familie sunt deja implicați în centrele de vaccinare care deja funcționează.

„Medicii de familie vor începe sa vaccineze pe 4 mai. Toată infrastructura logistica este deja stabilita, medicii de familie au fost identificați. Vorbim de circa 3.080 de medici de familie, aproximativ o treime, sunt circa 10.700 de medici la nivel național in contract cu Casa Națională de asigurări de Sănătate, însă sa știți ca mare parte dintre medicii de familie sunt implicați in centrele de vaccinare care deja funcționează.

Este foarte dificil sa vaccinezi şi in cabinetul propriu, să fii şi în centrele de vaccinare fixe, să ai grijă şi de ceilalți pacienți pe care îi ai în lista şi în îngrijire, să asiguri asistență medicală primară, este un efort deosebit”, a declarat Valeriu Gheorghiță, joi seara, la Digi24.

Valeriu Gheorghiță: „Noi le-am transmis colegilor că nu e nicio problemă dacă din 10 doze vei folosi doar 9 și o doză se irosește”

Referitor la dozele de vaccin, Valeriu Gheorghiţă a spus că întelege reticenţa pentru că sunt flacoane multidoză, exista acest risc să irosești doze.

„Sigur ca la început ai o reticentă, pentru ca nu știi despre ce e vorba, sunt flacoane multidoza, exista acest risc sa irosești doze. Noi le-am transmis colegilor ca nu e nicio problema daca din 10 doze vei folosi doar 9 si o doza se irosește.

Sigur ca printr-o planificare a dozelor putem reduce acest risc de irosire a dozelor, dar asta nu este un motiv sa nu demaram vaccinarea”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Vor fi utilizate trei seruri în cabinetele medicilor de familie: Moderna, Johnson&Johnson şi, într-o proporție redusă, AstraZeneca.

„Avem mai multe optiuni, sunt trei optiuni pe masa: vaccinul de la compania AstraZeneca, vaccinul de la Johnson&Johnson si vaccinul de la compania Moderna, insa vom demara foarte probabil cu vaccin de la Johnson&Johnson si vaccin de la Moderna.

Vaccin de la AstraZeneca atata timp cat vom avea medici de familie care vor solicita si acest tip de vaccin il vom da, insa nu vrem sa insistam in momentul de fata, sa distribuim sa incepem cu vaccinul de la AstraZeneca pentru care in momentul acesta nu exista o dorinta foarte mare si imi doresc ca acest demers sa fie unul de succes si nu sa batem pasul pe loc”, a mai adaugat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Adauga un comentariu