Actualitate

Valeriu Gheorghiță, despre numărul cazurilor din România: „Locurile în Terapie Intensivă sunt aproape epuizate”

Publicat: 07 oct. 2021
Valeriu Gheorghiță cu masca pe față la o conferință
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a  afirmat că zilele care urmează vor fi complicate ținând cont de numărul mare de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Acesta a declarat că, dacă imunitatea colectivă ar ajunge la 80 % s-ar crea o protecție împotriva variantei Delta a SARS-CoV-2.

„Evident că zilele următoare nu sunt niște zile ușoare, sunt niște zile complicate pentru că vedem că zilnic sunt aproximativ 15.000 de cazuri noi de îmbolnăvire. Din aceste cazuri, o parte dintrre ele sunt cazuri grave, majoritatea pacienți nevaccinați care ajung în Terapie Intensivă. Locurile în Terapie Intensivă sunt aproape epuizate, astăzi vorbim de peste 1.550 de pacienți în ATI și dacă ne uităm la rata de pozitivare a testelor, la nivel național, mai mult de o persoană din cinci, care sunt testate, este depistată pozitiv cu Sars-Cov-2”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță consideră că imunitatea colectivă care ar fi necesară pentru a diminua răspândirea variantei Delta este de 80%.

„Noi vorbim de o imunitate colectivă la nivel național, cumulată prin boală și vaccinare, estimată la circa 50%, este insuficientă pentru varianta Delta, unde ar trebui să avem o imunitate de peste 80% pentru a limita răspândiea virusului și pentru a reduce acest impact”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a mai spus că în acest moment se poate vorbi de „sute de mii de pesoane care nu au niciun grad de protecție” împotriva infecției cu COVID-19.

Epidemiologul Octavian Jurma a vorbit despre eșecul campaniei de vaccinare

Octavian Jurma a lansat o avertizare cu privire la faptul că „școala este acum un instrument de răspândire al știrilor false, nu unul de combatere al lor”, iar acest lucru reflectă în mod direct un „eșec al programului România Educată”.

Epidemiologul Octavian Jurma atenționează că este necesară o campanie de informare în unitățile de învățământ cu privire la imunizare. De asenenea, deși a solicitat ajutorul BOR și al societății civilea menționat că școlile ar fi mai utile în conștientizarea maselor cu privire la pericolul pandemic.

„Vrem infectare, nu vaccinare pentru noi și copiii noștri, strigă poporul! Iar autoritățile se grăbesc să le îndeplinească dorința. Astfel de statisticii te dezarmează și fac tot mai mulți români să se gândească serios la emigrare din motive de siguranță sanitară pentru ei și copiii lor. Oricât ai fi de individualist, nu poți să îți crești copiii în afară comunității, iar comunitatea a hotărât în majoritate să se infecteze cu boli care pot nenoroci pe viață un copil, inclusiv copilul tău.

Cerem ajutorul BOR și al societății civile, însă școală este acum un instrument de răspândire al știrilor false, nu unul de combatere al lor. Până la urmă, faptul că un elev nu știe cât e lungimea Nilului e mai puțin grav decât faptul că nu știe ce face vaccinul pentru organismul său și societatea în care trăiește (…) Eșecul campaniei de vaccinare este în primul rând un succes al campaniei de relaxare.

În al doilea rând însă, este un eșec al programului România Educată care de altfel nici măcar nu a încercat să educe elevii în privința importanței vaccinului în istoria de luptei nostre cu boli devastatoare chiar pentru ei, copii noștri. Poate că un bun început ar fi să fim mai preocupați de ceea ce învață copiii în școală decât de prezența lor fizică în școală”, a mai scris epidemiologul.

Adauga un comentariu