Actualitate

Valeriu Gheorghiță, despre vaccin: Cum acţionează contra COVID-19 în organism

Publicat: 05 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valeriu Gheorghiță despre vaccin Cum acţionează contra COVID-19 în organism
Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România susține că România este pregătită pentru a vaccina copiii de 12 și 15 ani

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a vorbit marți, 5 decembrie, despre vaccinul anti-COVID-19. Valeriu Gheorghiță a răspuns la întrebarea pusă de mulți români: „Cum acţionează, de fapt, vaccinul contra COVID în organism.

Valeriu Gheorghiţă a declarat că vaccinul nu face în organism altceva decât să producă anticorpi, asemeni oricărui vaccin.

„Acest vaccin antrenează răspunsul imun al organismului uman, îl pregăteşte pentru momentul în care se va întâlni eventual cu acest virus şi va împiedica multiplicarea virusului în organism şi va împiedica apariţia bolii.

Apoi, odată vaccinaţi fiecare dintre noi va primi o adeverinţă care să certifice acest act medical. Ea va avea un număr unic, generat din registrul electronic naţional al vaccinărilor şi se vor regăsi datele legate de tipul vaccinului, lot, serie, data iniţială şi cea a rapelului. Este ca un carnet de vaccinare care se poate elibera pe loc pe hârtie sau on-line ulterior”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Ne putem infecta după vaccinare?

Întrebat dacă ne putem infecta după vaccinare, coordonatorul campaniei de vaccinare din România a explicat că eficacitatea vaccinulu ieste foarte ridicată și nu se cunoaște încă faptul dacă ne mai putem infecta sau nu.

„Vaccinurile au o eficacitate de peste 95% faţă de îmbolnăvirea prin COVID-19. Încă nu se ştie care e nivelul de prevenire al infecţiei cu acest virus, adică dacă acea persoană poate să mai facă o infecţie”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Ce contraindincații are vaccinul anti-COVID-19

În ce priveşte contraindicaţiile, coordonatorul campaniei de vaccinare din România spune că acestea nu sunt multe.

„Sunt contraindicaţii definitive, pe care nu poţi să le schimbi, şi unele temporare. Cele definitive se referă la reacţii alergice la una dintre componentele vaccinului. De asemenea, în momentul de faţă nu avem date la femeia gravidă, dar este vorba de o perioadă de circa nouă luni, deci nu o contraindicaţie definitivă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Cum se poate crea o barieră imunologică în jurul celor care nu se pot vaccina

În ce priveşte contraindicaţiile temporare ale vaccinului împotriva coronavirusului, vorbim de boli acute febrile sau o boli manifestate clinic la momentul vaccinării.

La fel, persoanele cu reacţii alergice importante sau şoc anafilactic, mai ales la una dintre componentele vaccinului, au contraindicaţie clară de vaccinare. Dar aceasta este o recomandarea medicală generală, nu se referă doar la vaccinul împotriva Sars CoV-2, a explicat medicul.

„Aceste persoane cu contraindicaţie la vaccinare trebuie să respecte măsurile de protecţie în continuare. Dar se poate crea o barieră imunologică în jurul acelei persoane şi prin vaccinarea celor din familie, din apropiere”, a indicat dr. Gheorghiţă.

Nu cumpăraţi vaccinul contra COVID. Este gratuit!

Un alt aspect important pe care trebuie să-l cunoaştem este acela că vaccinul împotriva coronavirusului este gratuit. De aceea, el nu trebuie cumpărat de pe internet.

Tot ce trebuie să facem este să ne program on-line. O platformă pentru personalul medical deja există, iar cea pentru restul va fi disponibilă curând.

O pagină de internet care permite programarea românilor pentru a se putea vaccina împotriva COVID-19 este deja funcţională, a anunţat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.

Momentan, se pot înscrie pentru vaccin doar persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, nu şi restul populaţiei.

 

Adauga un comentariu