National

Valeriu Gheorghiță, mesaj pentru românii care anulează programările la vaccin: Dacă se înscriu din nou, vor fi așezați la finalul listei de așteptare

Publicat: 30 mart. 2021
Valeriu Gheorghita cu masca de protectie impotriva coronavirus in timpul unei conferinte
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a transmis că persoanele de pe lista de aşteptare din etapa a treia sunt luate în ordinea înscrierii, nefiind prioritizate.

În plus, acesta a precizat că românii, care anulează programările la vaccin, își vor pierde locul. De aceea, în cazul în care doresc să se reprogrameze, vor fi așezați la finalul listei de așteptare.

„Referitor la notificarea persoanelor din lista de aşteptare care sunt programate ca aparţinând etapei a treia, în momentul de faţă platforma respectă în totalitate ordinea de înscriere pe listele de aşteptare, nefiind aplicată o prioritizare, o subprioritizare dacă vreţi, între categoria 3a, 3b sau 3c.

La înscrierea pe lista de aşteptare, platforma asociază utilizatorului data şi ora efectuării rezervării aşa încât în momentul acesta o persoană care optează pentru mutarea de pe lista de aşteptare a unui centru pe lista de aşteptare a unui alt centru va ocupa următoarea poziţie după persoanele deja înscrise în lista de aşteptare a centrului în care doreşte să migreze.

O persoană care anulează rezervarea şi apoi se înscrie din nou pe lista de aşteptare îşi pierde locul şi va fi aşezată la finalul listei”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă, scrie News.ro.

Valeriu Gheorghiță, precizări despre modul în care se realizează notificarea persoanelor

Valeriu Gheorghiță a menționat că prioritatea de notificare a persoanelor aflate pe listele de aşteptare este următoarea: 75% pentru populaţia cu risc şi 25% pentru persoanele care desfăşoară activităţi esenţiale.

„Platforma de programare, în momentul de faţă, realizează notificarea persoanelor din lista de aşteptare prin respectarea categoriei de populaţie prioritară, aşa cum ea este stabilită de strategia naţională de vaccinare, precum şi a ordinii de înscriere pe listele de aşteptare.

Aşa încât prioritatea de notificare a persoanelor aflate pe lista de aşteptare este următoarea: 75% din locurile disponibile se alocă către populaţia cu grad ridicat de risc, 25% din locurile disponibile se alocă pentru persoanele care desfăşoară activităţi esenţiale în infrastructura critică şi de asemenea restul locurilor disponibile sunt alocate persoanelor care fac parte din etapa a treia campaniei de vaccinare”, a explicat Valeriu Gheroghiţă.

Coordonatorul campaniei a explicat că persoanele care sunt programate prin intermediul operatorilor de call-center primesc notificare cu data la care au fost programate şi nu mai trebuie să sune la call-center pentru a valida programarea.

Valeriu Gheorghiță a arătat topul judeţelor cu cele mai multe persoane înscrise pe listele de aşteptare. Acestea sunt: Bucureşti cu peste 144.000 de persoane, Cluj – peste 58.000 de persoane, Prahova – peste 36.000 de persoane, Ilfov – aproape 30.000 de persoane, Mureş – peste 28.000 de persoane, Iaşi – peste 27.000 de persoane.

Valeriu Gheorghiță a spus adevărul despre centrele de vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că multe centre de vaccinare nu au activitate, însă ele vor fi deschise în perioada imediat următoare.

„Sunt centrele care, după cum ne aducem aminte, pe 15 martie au fost deschise majoritatea centrelor care erau disponibile la nivel naţional. Marea majoritate erau deja funcţionale şi aveau activitate de vaccinare, un număr mic de centre au fost deschise pentru posibilitatea de programare în lista de aşteptare. Nu au activitate de vaccinare, însă ele vor fi deschise în perioada imediat următoare şi persoanele care şi-au rezervat acel loc pe lista de aşteptare evident că vor beneficia primele de programare în respectivele centre”, a afirmat Gheorghiţă.
Adauga un comentariu