Într-o acțiune amplă de combatere a corupției, Tribunalul București a dispus ca 14 inculpați să fie supuși investigați de DNA, aflându-se în stare de libertate sub control judiciar, în cadrul dosarului ce vizează fapte de corupție la Administrația Porturilor Maritime SA Constanța. Două persoane nu au fost supuse niciunei măsuri restrictive, iar omul de afaceri Ion Dumitru a fost plasat sub arest la domiciliu, potrivit relatărilor Agerpres.
Anchetatorii DNA susțin că, în perioada 2024 – 2025, mai mulți oameni de afaceri și reprezentanți ai unor societăți comerciale ar fi promis și, ulterior, remis sume cuprinse între 2.000 și 100.000 de euro, alături de alte bunuri, funcționarilor din cadrul Administrației Porturilor Maritime Constanța. Scopul acestor fapte ar fi fost obținerea de favoruri substanțiale: câștigarea licitațiilor, atribuirea preferențială a contractelor, aprobarea unor proiecte de extindere a operațiunilor comerciale, închirierea sau concesionarea de terenuri în condiții avantajoase și, nu în ultimul rând, facilitarea angajărilor în cadrul companiei.
Mită de sute de mii de euro pentru influență și contracte preferențiale
Printre cei supuși măsurii de control judiciar se numără personalități cunoscute, cum ar fi fostul fotbalist Petrică Buduru, care a deținut funcții de conducere la cluburi precum Farul, Dinamo și Astra, consilierul Cătălin Viorel Cristea, directorul Direcției Tehnice Florin-Laurențiu Chirilă și directorul comercial George-Gabriel Vișan. De asemenea, Curtea de Apel București a respins cererea de arestare preventivă a liderului PSD Constanța, Ion Dumitrache, care a fost plasat sub control judiciar, urmând ca el să se abțină din activitățile politice până la clarificarea situației juridice.
Inițial, DNA a reținut 17 persoane în legătură cu ancheta: Vasile Costea, George Vișan, Jean Paul Tucan, Eugen Bogatu, Aurelian Pilcă, Ion Dumitru, Marius Stamat, Laurențiu Țăranu, Florin-Laurențiu Chirilă, Luciana Izabel Mocanu, Luminița Boja, Cătălin Crețu, Petrică Buduru, Daniel Lilian, Munur Aktimur și Cătălin Viorel Cristea. Printre aceștia, unii, precum Eugen Bogatu, Aurelian Pilcă și Ion Dumitru, sunt recunoscuți la nivel local pentru influența exercitată în cadrul Vămii Constanța.
O rețea de influență bine închegată în Portul Constanța
Un caz aparte îl reprezintă cel al lui Vasile Costea, un om de afaceri cu o prezență marcantă în peisajul economic local, crescut în perioada de influență a lui Mazăre. Costea a fost implicat anterior într-un dosar de dare de mită în care a fost acuzat de transmiterea de sume către fostul șef al Curții de Apel Constanța, Nicolae Stanciu – tatăl fostului șef DNA Constanța, Mihai Stanciu –, caz încheiat definitiv în favoarea lui Costea în anul 2022. Procurorii DNA susțin că Vasile Costea a orchestrat un întreg circuit complex de dare de mită, beneficiind și de sprijinul unui apropiat, funcționarul Cătălin Viorel Cristea din cadrul companiei ce administrează Portul Constanța.
În contextul perchezițiilor efectuate recent, companii precum Sea Container Services SRL, ABC VAL și JT Terminal Constanța se află, de asemenea, în centrul investigațiilor, sub aspectul relațiilor cu rețeaua de dare de mită care a vizat facilitarea unor afaceri profitabile în zona portuară.
Acest dosar ilustrează o strategie amplă de corupție, în care mituirile au fost folosite pentru a obține avantaje semnificative în sectorul portuar, implicând personalități din mediul de afaceri și din administrația publică. Investigarea continuă, iar autoritățile urmăresc clar stabilirea veridicității acuzațiilor și identificarea tuturor celor implicați în acest circuit corupt.