Prima pagină » National » Vapatul în rândul adolescenților. Măsuri prin care se poate scădea drastic numărul consumatorilor de țigările electronice
Vapatul în rândul adolescenților. Măsuri prin care se poate scădea drastic numărul consumatorilor de țigările electronice

Vapatul în rândul adolescenților. Măsuri prin care se poate scădea drastic numărul consumatorilor de țigările electronice

18 sept. 2024, 12:40, 1 ,
în National

Mulți copii și adolescenți sunt atrași să încerce țigările electronice și vape-urile, iar această curiozitate „începe, în peste 70% din cazuri, din familie”, explică medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, într-un interviu pentru HotNews.ro.

În România, 16% dintre adolescenții de peste 14 ani au vapat cel puțin o dată, conform unui studiu publicat de Salvați Copiii la sfârșitul lunii iulie. De asemenea, 1 din 10 copii a declarat că a fumat sau a vapat în ultima săptămână în care a fost realizat studiul.

Într-o discuție cu medicul Beatrice Mahler, HotNews a încercat să afle cum ajung atât de mulți copii să folosească aceste dispozitive, care funcționează prin încălzirea tutunului sau a lichidului cu nicotină.

Falsul mit al țigărilor electronice „mai sănătoase”

Potrivit doctorului Mahler, pericolul constă în modul în care aceste dispozitive sunt prezentate, fiind promovate drept o variantă „mai sănătoasă” a țigărilor obișnuite, lucru complet fals, conform medicului.

„Este o mare minciună”, spune ea, explicând cum afectează copiii aceste țigări electronice.

„Studiile arată deja efectele negative pe termen scurt. Aceste dispozitive interacționează cu echilibrul organismului și provoacă inflamații. Inflamațiile pulmonare favorizează infecțiile respiratorii sau pot declanșa reacții alergice. În anumite cazuri, pot apărea și afecțiuni acute, care nu se manifestă atât de repede în cazul țigărilor clasice”, explică medicul.

Aceleași riscuri există și în cazul vape-urilor, care conțin substanțe chimice și aditivi ce pot provoca alergii.

Efectele întârziate și dependența

Cei mai mulți tineri nu simt imediat efectele negative ale acestor dispozitive, datorită sănătății lor respiratorii, ceea ce contribuie la dependență.

„Tocmai aici se află capcana”, spune Mahler.

„Aceste dispozitive induc o dependență de gest și de comportament, generând pentru o scurtă perioadă de timp o stare de bine. Cum organismul nu simte imediat efectele nocive, tentația de a continua și de a dezvolta dependența, inclusiv în contextul social, este foarte mare”.

Influența familiei și a celor din jur

Copiii și adolescenții ajung să utilizeze aceste dispozitive din curiozitate, după ce observă comportamentul părinților sau al altor copii mai mari. Medicul povestește că, în cadrul unei campanii antifumat, mulți copii au menționat că își doresc „să fie ca tata, să fumeze și să bea bere”.

Copiii asociază deseori fumatul cu o creștere a stimei de sine și maturitate, observând acest comportament la cei din jur.

Riscurile pentru oricine le utilizează

Indiferent de vârstă, dispozitivele rămân nocive.

„Plămânii noștri sunt adaptați să respire aer curat, iar introducerea altor substanțe în organism va duce inevitabil la reacții negative, chiar dacă simptomele apar mai târziu”, avertizează Mahler.

Reglementări insuficiente

În România, nu există restricții clare privind vânzarea acestor produse în apropierea școlilor. Deși este interzisă vânzarea către minori, vape-urile și țigările electronice sunt disponibile în multe locații, inclusiv în chioșcurile din apropierea instituțiilor de învățământ.

De asemenea, publicitatea explicită la aceste produse este interzisă, însă medicul subliniază că acestea ar trebui vândute doar în magazine specializate, fără reclame.

Exemplul din SUA

În Statele Unite, numărul elevilor care vapează a scăzut considerabil, cu 19% în ultimul an. Această reducere a fost atribuită interdicțiilor asupra produselor cu arome și campaniilor publice de conștientizare.

Dintre adolescenții care vapează, majoritatea utilizează produse cu arome de fructe, dulciuri sau mentă.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în lumea afacerilor. A murit unul dintre milionarii României. A fost unul dintre cele mai mari branduri românești
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Obiceiul românesc care "s-a lipit" şi de străini. Ce spune un chinez despre micii care au sfârâit pe grătare, la Cernica
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
SportpeSurse
Dezvăluire importantă făcută În Prima zi de Paște despre Muntele Athos
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Vestea ȘOCANTĂ din ziua de Paște. A murit un actor CELEBRU din Las Fierbinți: S-a stins acum o oră!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Unde petrec Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță Paștele. Locul e de poveste, dar îi costă destul. Oricine ar vrea să fie aici / FOTO
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...
Comentarii
  • Nu le dau tigari minorilor in fabrica, pe comercianti cand o sa ii verificati? Sau va place sa dati vina pe companiile din industria tutunului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`