Stiri medicale

Varianta engleză a coronavirusului: studiul care arată cât de mortal este fata de tulpina clasică

Publicat: 12 mart. 2021
coronavirus
varianta engleză este mai contagioasă decât tulpina clasică a Sars-CoV-2

Nu mai este un secret: varianta engleză este mai contagioasă decât tulpina clasică a Sars-CoV-2. Dar ar fi și mai mortala, potrivit unui nou studiu britanic.

Varianta Sars-CoV-2 B.1.1.7, supranumită „varianta engleză”, continuă să se răspândească în multe țări. Detectata în noiembrie anul trecut în Regatul Unit, acesta este mai contagioasă decât tulpina clasică. Potrivit unui studiu publicat în decembrie anul trecut, ar putea fi astfel „cu 50% până la 74% mai transmisibila”.

Dar asta nu este tot: un raport al Grupului consultativ privind amenințările pentru virusul respirator nou și de urgență (Nervtag) din ianuarie a sugerat că această tulpină a virusului ar putea fi, de asemenea, mai mortală.

„Este realist să credem că noua variantă britanică crește riscul de deces, dar există încă o mare incertitudine”, a declarat pentru Reuters unul dintre membrii acestui grup științific al guvernului britanic.

Această incertitudine tocmai a fost disipată de un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Exeter (Marea Britanie) și publicat în British Medical Journal (BMJ). Acesta arată că varianta engleză este cu 64% mai mortală decât coronavirusul clasic.

Varianta engleză: ar fi cu 64% mai mortală decât tulpina clasică

Cercetătorii au analizat datele de la 110.000 de persoane care au testat pozitiv pentru Covid-19 în afara spitalelor, în perioada octombrie-ianuarie. Au descoperit că la persoanele afectate de varianta Sars-CoV-2, riscul de deces la 28 de zile după infecție a fost cu 64% mai mare decât la persoanele infectate cu tulpina clasică. Pentru 1.000 de cazuri detectate, varianta engleză ar provoca astfel 4,1 decese, față de 2,5 pentru virusul clasic.

Prin urmare, cercetătorii au concluzionat că această mutație „are potențialul de a provoca o mortalitate suplimentară substanțială în comparație cu variantele care circulau anterior”, se citeaza în studiu. Acesta este motivul pentru care este „cu atât mai important ca oamenii să fie vaccinați atunci când sunt chemați să facă acest lucru”, a declarat pentru AFP Simon Clarke, profesor asociat de microbiologie celulară la Universitatea din Reading.

Primele studii efectuate pe acest subiect arată că vaccinurile permit protejarea împotriva variantei englezești. Eficacitatea lor ar putea fi însă subminată de variantele sud-africane și braziliene. Cercetările efectuate de Universitatea Witwatersrand din Johannesburg (Africa de Sud) arată în special că vaccinul AstraZeneca este eficient doar cu 22% împotriva formelor moderate ale virusului.

Adauga un comentariu