Stiri medicale

Varianta indiana a Covid-19: Pfizer și Moderna ar fi eficiente împotriva mutației

Publicat: 18 mai 2021
cadru medical ia dintr-un flacon un ser în seringă
Până în momentul de față, ţara noastră a recepţionat nu mai puțin de 7.214.669 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 5.847.392 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei

Vaccinurile Pfizer și Moderna rămân eficiente împotriva variantei indiene. Acestea sunt concluziile unui studiu preliminar, realizat în SUA.

In contextul atacurilor puternice ale noii variante B.1.617 din India, apare o întrebare: o vor pune vaccinurile Covid-19 sub control? Oamenii de știință americani nu ne asigură de acest lucru. Studiile preliminare de laborator efectuate de NYu Grossman School of Medicine și NYU Langone Center indică faptul că dozele Moderna și Pfizer ar rămâne eficiente împotriva tulpinii indiene.

Varianta Covid-19 și vaccinul: anticorpi slăbiți, dar încă eficienți

Cercetătorii au extras sânge de la persoanele care fuseseră vaccinate cu Moderna sau Pfizer. Aceste probe au fost apoi aduse în contact cu un virus sintetic având mutațiile observate pe variantele B.1.617 și B.1.618, ambele prezente în India. Au fost apoi prezentate la celulele de laborator. Echipa a numărat apoi câte dintre ele au fost infectate.

„Am ajuns la concluzia că anticorpii produși de vaccinuri sunt puțin slăbiți împotriva acestor variante, dar nu suficient pentru a sugera că acest lucru va avea un efect mare asupra protecției conferite de vaccinuri”, explică autorul principal al studiului, Nathaniel Ned Landou.

În ceea ce privește varianta B.1.617, lucrările de laborator au arătat că cantitatea de anticorpi neutralizanți – produși în mod normal după vaccinare – este împărțită la 4. Pentru mutația B.1.618, răspunsul imun a fost de 3 ori mai puțin important.

„Cu alte cuvinte, unii anticorpi nu mai funcționează împotriva variantelor, dar aveți încă mulți dintre aceștia care funcționează”, a spus expertul în cercetarea sa. „Sunt destui care isi fac treaba, încât credem că vaccinurile vor rămâne extrem de eficiente”, a adăugat el. Studiul concluzionează ulterior ca „rezultatele oferă încredere că vaccinurile actuale vor oferi protecție împotriva variantelor identificate până acum”.

COVID-19: pericolul unor noi variante

Dacă aceste rezultate de laborator sunt destul de liniștitoare, vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a le confirma. Între timp, oamenii de știință din studiu avertizează. În timp ce vaccinurile Covid-19 par a fi eficiente împotriva tulpinilor care circulă în prezent, pot apărea alte mutații rezistente la medicamente, într-o zi.

Echipa nu a studiat doar eficacitatea vaccinurilor împotriva variantei indiene. De asemenea, ea a căutat să înțeleagă mai bine această mutație. Ea a descoperit astfel că capacitățile de legare pe receptorul ACE2 – poarta către celule pentru coronavirus – au fost mai mari în varianta indiană comparativ cu alte tulpini. Acest element ar putea explica transmisibilitatea sa mai mare în comparație cu SARS-CoV-2.

Adauga un comentariu