Culinar

Varză murată călită: Rețeta senzațională din bucătăria bunicii

Publicat: 09 nov. 2021
farfurie cu mamaliga si varza murata calita
Varza murata călită reprezintă o soluție și pentru persoanele care țin dietă

În această perioadă a anului, marea majoritate a gospodinelor au pus deja varza la murat, iar din aceasta se poate face foarte ușor varză murată călită, o rețetă extrem de simplă, pe care o poate face oricine acasă, chiar dacă nu are cine știe ce cunoștințe gastronomice.

Cea mai bună varză murată călită o făcea bunica, iar rețeta ei chiar dacă era foarte simplă, gustul era senzațional.

Pentru perioada postului sau pentru vegetarieni, varza murată se face, bineînțeles, fără carne. Mulți consider că este mult mai gustoasă varza murată călită dacă este făcută cu șunculiță sau cârnăciori.

Varza murată călită este recomandată și persoanelor care vor să țină cure de slăbire, fiind foarte sănătoasă și sățioasă. În plus, aceasta nici n uare foarte multe calorii.

farfurie cu varza murata calita

Varză murată călită: Ingredientele unui gust senzațional

Pentru rețeta de varză murată călită, bunica folosește marea majoritate a ingredientelor de la ea din grădină. Acestea sunt varză murată, pe acre chia rea a pus-o la murat, o ceapă, 150 ml de ulei, 300 ml de suc de roșii, apă și o legătură de mărar.

Mai întâi, bunica scotea varza din moare și o punea în apă rece pentru a o desăra. În funcție de cât de acră și sărată era varza, bunica o lăsa î napa rece de la câteva ore până la jumătate de zi.

Când considera că varza este gata să fie gătită, bunica tăia varza fâșii, curăța ceapa și o toca mărunt.

Într-o tigaie, bunica punea niște ulei la încins și punea ceapa la călit preț de 2-3 minute, având grijă să amestece în ea pentru a nu prinde.

Pe urmă, bunica adăuga sucul de roșii și mai lăsa 1-2 minute să se gătească. Peste bunica punea sosul format de varza murată toccata și adăuga mărarul tocat, amestecat bine și turna apă cât să o cuprindă.

Când toate ingredientele erau în tigaie, bunica punea capacul și lăsa să se gătească înăbușit, pe aragaz, la foc mic, pentru aproximativ 50-60 de minute. Pe urmă, bunica muta tigaia la cuptor pentru alte 30-40 de minute.

Bunica servea, de obicei, varza murată călită cu mămăliguță caldă și ardei iute alături.

farfurie cu varza murata calita si afumatura

Varza murată călită cu cârnați

Pentru cei care vor să pună carne în varza murată călită, rețeta este aproape identică, doar că se adaugă cârnați, afumătură sau costiță.

Atunci când făcea varza murată călită cu cârnați sau afumătură, bunica obișnuia să pună în tigaia în care se făcea varza și carnea. Dat fiind că atât cârnații, cât și costița sunt afumate, gustul dat întregii mâncări va fi unul deosebit.

Dacă ți-a plăcut această rețetă de varză murată călită, așa cum doar bunica știe să facă, trebuie neapărat să încerci rețeta de sarmale ca la bunica, dar și friptura de porc la tigaie, tot după o rețetă știută doar de bunica.

farfurie cu varza murata calita si afumatura

Adauga un comentariu