Prima pagină » Culinar » Varză murată după rețeta veche. Cum să obții niște murături gustoase și aromate

Varză murată după rețeta veche. Cum să obții niște murături gustoase și aromate

28 nov. 2022, 15:02,
în Culinar

Dacă vrem să punem pentru iarnă o varză murată după rețeta veche, trebuie să ținem cont de câteva trucuri simple. Când vine vorba de murături, gospodinele se întrec în tot felul de rețete. Pentru ca varza murată să nu facă floare și să își păstreze proprietățile cât mai mult timp este bine să avem în vedere câteva secrete din rețeta bunicii. Iată cum să obții niște murături gustoase și aromate.

Varză murată după rețeta veche

Murăturile sunt nelipsite de la mesele festive de iarnă, iar gospodinele se întrec în tot felul de rețete. Dacă vrem să pregătim niște murături gustoase și aromate trebuie să alegem cu grijă ingredientele și să ținem cont de câteva trucuri din rețeta de odinioară. Pe placul multora dintre noi este varza murată. Înainte de a pune varza la murat în butoi, trebuie să ne asigurăm că am ales-o corect. Aceasta trebuie să fie proaspără, cu frunză subțire și cotoare și nervuri nu foarte groase.

Varza nu trebuie să stea mai mult de două zile după ce a fost tăiată din grădină. La fel de importantă este și saramura în care vom pune varza. Aceasta trebuie să fie concentrată pentru ca murăturile să reziste cât mai mult și să nu facă floare. Varza murată poate fi folosită la pregătirea unor sarmale, dar poate deveni ingredientul principal în diferite feluri de mâncare. De exemplu, pentru iubitorii de preparate tradiționale putem face o varză murată călită cu afumătură sau o delicioasă plăcintă cu varză murată.

Dacă vrem să obținem niște murături aromate și colorate, putem pune la murat împreună cu varza și niște ardei. Savuroșii ardei cu varză la murat vor fi perfecți la mesele festive alături de alte bucate alese. Pentru a obține o varză murată gustoasă trebuie să ținem cont de câteva trucuri simple, iar la final succesul culinar va fi garantat.

Cum să pregătești acasă niște murături savuroase

Dacă vrem să punem varză la murat după rețeta veche a bunicii, vom avea nevoie de varză, sare pentru murături, hrean, gutui, porumb, apă și bețe de mărar uscat.

Mai întâi se pregătește varza ce se va pune în butoi la murat. Aceasta se curăță de primele foi și se decupează cotoarele cu un cuțit. Unde a fost cotorul se pune sare. Se spală foarte bine butoiul în care vom pune murăturile, apoi se așază la fundul butoiului câteva boabe de porumb, 3 gutui tăiate felii, câteva rondele de hrean și bețe de mărar uscat.

După aceea se așază varza una lângă alta pentru a încăpea cât mai multă în butoi. Se pune după aceea saramura în butoiul cu varză. La fiecare litru de apă se pune câte o lingură de sare. La final se pune capacul peste butoi, se acoperă cu o pătură groasă, iar după o săptămână se vântură saramura cu ajutorul unui furtun.

După aceea se mai pun câteva felii de gutui deasupra, se pune un capac peste varză și o piatră care să preseze foarte bine varza. Cu siguranță vom obține niște murături gustoase, aromate și colorate. Zeama de varză va ieși limpede și savuroasă. Varza murată poate fi servită alături de niște mâncăruri savuroase.

Dacă vrem să punem varză la murat după rețeta bunicii, trebuie să ținem cont de câteva trucuri simple, iar succesul culinar va fi garantat. Murăturile sunt pe placul multora dintre noi și nelipsite de la mesele festive alături de alte mâncăruri gustoase și aromate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *