Actualitate

Vasile Dîncu, despre un ajutor militar pentru Ucraina! Ministrul Apărării vorbește şi despre exportul de cereale

Publicat: 31 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vasile Dîncu despre un ajutor militar pentru Ucraina Ministrul Apărării vorbește şi despre exportul de cereale
Vasile Dîncu precizează că România nu poate oferi ajutor militar Ucrainei pentru că nu are avioanele necesare

Vasile Dîncu a vorbit despre un posibil ajutor militar pentru Ucraina. Ministrul Apărării consideră că România nu are avioane funcționale pentru necesarul Ucrainei. În altă ordine de idei, ministrul a vorbit şi despre posibilul export de cereale din Ucraina prin portul Constanța.

Vă aducem aminte faptul că în spaţiul public a apărut informaţia referitoare la faptul că ministrul Agriculturii din Ucraina ia în calcul o posibilitate că portul din Constanța să fie folosit pentru exportul de cereale a țării afectate de război.

Vasile Dîncu, România nu poate trimite ajutor militar în Ucraina

Într-o intervenţie publică, ministrul Apărării Naționale consideră că România nu poate trimite ajutor militar în Ucraina. Vasile Dîncu se referă la ajutorul militar aerian cerut în repetate rânduri de Volodimir Zelenski. România nu mai are avioane militare asemănătoare cu cele din Ucraina, acestea fiind stricate/nefuncționale.

”Noi nu avem MiG-uri funcționale din categoria MiG-29. Am avut niște MiG-uri, care nu sunt în stare de funcționare (…) Am văzut că se discută la un moment de Polonia, care le-ar fi dat astfel de MiG-uri, dar nu s-a mai concretizat”, a spus Vasile Dîncu.

Ministrul a precizat faptul că România nu are transporturi militare către Ucraina. În schimb, țara trimite ajutoare umanitare constant.  Declarațiile vin şi în contextul în care la începutul lunii martie Rusia a acuzat România că susţine militar Ucraina. Oficialii de la Moscova considerau la acea vreme că țara noastră ar adăposti avioane de luptă ale statului vecin. Vasile Dîncu a dezmințit imediat informațiile din spaţiul public.

România nu mai are avioane de tip MIG-29 funcționale

Ucraina poate exporta cereale prin România

O altă problemă abordată de Vasile Dîncu a făcut referire la faptul că Ucraina poate exporta cereale prin România, prin portul Constanța. Ministrul consideră că sunt discuții între guvernele celor două țări, dar şi între operatorii economici. Vasile Dîncu și-a exprimat sprijinul pentru ca acest lucru să se întâmple și că țara ar putea facilita mecanismul de transport. Pentru că poate asigura acest lucru, România dar și Ucraina ar avea de câștigat:

Este o posibilitate pe care Ucraina o are în acest moment pentru a-și finanța supraviețuirea. Beneficiile sunt și pentru România, avem acces la o piață. Câștigă Portul Constanța și, chiar dacă nu câștigăm, sprijinim acum un vecin aflat la nevoie. Este un câștig moral”. a precizat ministrul.

Ministrul Agriculturii din Ucraina preciza faptul că situația din țară este una dificilă și că există riscul ca de la Kiev să nu poată asigura exportul din cauza războiului care afectează și recolta din țară.  În altă ordine de idei, revenind la declaraţiile lui Vasile Dîncu referitoare la ajutorul militar al Ucrainei este bine de precizat că oficialul a subliniat faptul că țara nu are în aceste momente niciun tranzit militar spre Kiev.

 

Adauga un comentariu