Economic Local

Veste bună pentru antreprenori! Au fost reduse restricțiile de obținere a banilor europeni în perioada crizei

Publicat: 27 apr. 2020

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est a anunțat lansarea unor măsuri speciale de asigurare a unei flexibilități pentru utilizarea fondurilor structurale și de investiții europene ca reacție la epidemia de COVID-19. La sfârșitul săptămânii trecute, a fost publicată „Inițiativa plus pentru investiții ca reacție la coronavirus”, regulament al Parlamentului European în ceea ce privește măsuri specifice de asigurare a unei flexibilități excepționale pentru utilizarea fondurilor structurale și de investiții, prin care Comisia Europeană a modificat normele privind utilizarea fondurilor structurale.

„Normele care definesc domeniul de aplicare și prioritățile programelor naționale care pot fi finanțate din FEDR, FSE și Fondul de coeziune, precum și condițiile în care regiunile au dreptul de a primi sprijin sunt modificate prin acest regulament. Astfel, statele membre beneficiază de o flexibilitate excepțională de a transfera sume între fonduri și între regiuni pentru a răspunde nevoilor lor specifice în cadrul procesului de atenuare a daunelor sociale și economice provocate de pandemie”, au precizat reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Sunt puse la dispoziție toate rezervele financiare

Astfel, toate rezervele existente în fondurile structurale pentru 2020 pot fi utilizate pentru a contracara efectele pandemiei. În plus, statele membre vor putea, pentru perioada cuprinsă între 1 iulie 2020 și 30 iunie 2021, să solicite sprijin financiar în proporție de 100 la sută din bugetul UE.

„Prin adoptarea acestor măsuri se urmărește reducerea sarcinii asupra bugetelor naționale prin furnizarea de investiții cu țintă clară în domeniul sănătății, al IMM-urilor aflate în dificultate și al sistemelor de angajare temporară”, au mai explicat reprezentanții ADRNE.

Adauga un comentariu