National

Veste bună pentru bolnavi! A fost extinsă lista de medicamente compensate și gratuite

Publicat: 23 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veste bună pentru bolnavi A fost extinsă lista de medicamente compensate și gratuite
Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite intră în vigoare de la 1 mai 2024

Ministerul Sănătății a anunțat că extinde lista de medicamente compensate și gratuite pentru a crește accesul pacienților cronici, cu afecțiuni grave, la medicamente de ultimă generație.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat Hotărârea care prevede introducerea în lista de medicamente compensate și gratuite a unui număr de 28 de molecule inovative, din care 22 de molecule noi, nelistate până în prezent și alte 6 molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum si Apremilastum) introduse pentru alte indicații decât cele pentru care sunt listate în HG 720/2008.

Ce cuprinde lista de medicamente compensate și gratuite

Medicamentele inovative sunt destinate pacienților cu afecțiuni de tipul: Hepatite cronice de etiologie virală B, C şi D, Ciroză hepatică, Boala Parkinson şi alte afecţiuni neurologice, Colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice), Poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever şi artrita juvenilă, Boli endocrine și metabolice, Boala cronică de rinichi – faza predializă, Boli degenerative ale ochiului (glaucom şi boli maculare), Boala cronică inflamatorie intestinală şi sindrom de intestin scurt, Poliartrita reumatoidă, Artropatia psoriazică, Spondiloartrita axială, Psoriazis cronic sever.

„Accesul pacienților la medicamente inovative care salvează vieți este o preocupare constantă a Ministerului Sănătății în ultimii doi ani. Numărul mare de molecule nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite în perioada 2022-2023 este cea mai bună dovadă a responsabilității față de pacienți. Buna colaborare cu CNAS și organizațiile de pacienți fac posibile aceste progrese pentru care este nevoie de sprijinul Ministerului Finanțelor. Pacienții cu boli oncologice, neurologice și hepatite cronice au acces la noi molecule, iar acest lucru trebuie realizat fără a afecta în vreun fel accesul la medicamente generice care reprezintă resursa terapeutică pentru 80% din pacienții români. Oamenii au nevoie de atenție și de empatie, deopotrivă din partea medicilor și a autorităților. Împreună lucrăm pentru asta!”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Potrivit comunicatului, programul naţional de oncologie se completează cu șase noi molecule de ultimă generație: Lipegfilgrastimum DCI, Tucatinibum DCI, Sacituzumab Govitecan DCI, Asciminibum DCI, Imunoglobulină anti-limfocite DCI și Mosunetuzumabum DCI, notează Mediafax.

Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite intră în vigoare de la 1 mai 2024.

Adauga un comentariu