National

Veste bună pentru șoferi! ASF anunță un proiect, care oferă posibilitatea ca polița RCA să fie prezentată în varianta electronică

Publicat: 12 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veste bună pentru șoferi ASF anunță un proiect care oferă posibilitatea ca polița RCA să fie prezentată în varianta electronică
Veste bună pentru șoferi! ASF anunță un proiect, care oferă posibilitatea ca polița RCA să fie prezentată în varianta electronică

Veste bună pentru șoferi! ASF anunță un proiect, care oferă posibilitatea ca polița RCA să fie prezentată în varianta electronică.

Miercuri, Autoritatea de Supraveghere Financiară a pus în dezbatere publică un nou proiect, care oferă șoferilor posibilitatea ca polița RCA să fie prezentată în varianta electronică, și nu în varianta pe hârtie, printată. Există posibilitatea ca acest proiect să fie adoptat peste 10 zile.

Polița RCA ar putea fi disponibilă în format electronic. Veste bună pentru șoferi!

Șoferii nu vor mai fi obligați săaibă asupra lor polița RCA printată, pe hârtie, ci o pot prezenta pe cea în format electronic. Aceasta va fi verificată prin interogarea bazei de date AIDA.

”Conducătorii auto vor putea prezenta agenților de poliție, la un eventual control, și varianta electronică a poliței RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca șoferii să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie.
De asemenea, valabilitatea poliței RCA va putea fi verificată și prin interogarea bazei de date AIDA, dezvoltată și administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, ce conține informații cu privire la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României și prin care se certifică existența unui contract RCA valabil la data verificării”, se arată într-un comunicat al ASF.

De asemenea, Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare a felicitat a salutat decizia noului președinte al ASF, Nicu Marcu, privind implementarea acestui proiect.

“O prevedere care a afectat în mod nedrept și absurd foarte mulți proprietari de autovehicule corecți dispare din legislație, într-un interval de timp record, în urma unei colaborari excelente între AURSF, asociație care reprezintă interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare și ASF, autoritatea care reglementează și supraveghează funcționarea piețelor financiare nebancare”, a declarat Alin Iacob, presedintele AURSF.

O nouă schimbare importantă în Codul Rutier

Codul Rutier ar urma să fie modificat în aşa fel încât vârsta de obținere a permisului pentru șoferii de camion și autobuz să fie redusă. Cu toate acestea reducerea vârstei de obţinere a permisului este condiționată de obținerea unui certificat de competență profesională pentru atestarea calificării. Acest atestat este acordat pe baza participării la un curs și a trecerea unui test la finalul acestuia.

Proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică și, după adoptarea în ședință de Guvern, va fi trimis Parlamentului pentru aprobare.

O nouă schimbare în Codul Rutier. Certificatul de competență profesională, obligatoriu

Scopul actului normativ are ca şi scop să pună în acord legislația națională cu prevederile Directivei europene 2018/645. Prin intermerdiul acestor directive au fost stabilite dispoziţii derogatorii de la vârstele minime de la care se poate obține permisul de conducere pentru anumite categorii de vehicule.

Reducerea vârstei de obținere a permisului este condiționată de obținerea unui certificat de competență profesională pentru atestarea calificării, acordat pe baza participării la un curs și a trecerea unui test la finalul cursului.

”Vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile C și CE este de 18 ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale, acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test”, prevede proiectul de lege.

Adauga un comentariu