Eveniment-Social

Veste bună pentru studenții etnici români: Vor primi burse mai mari la Iași

Publicat: 02 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veste bună pentru studenții etnici români Vor primi burse mai mari la Iași
Creșterea burselor pentru studenții etnici români de pretutindeni este un demers firesc, menit să ofere un sprijin financiar decent care să le faciliteze studiile universitare în România

Inițiativa legislativă propusă de ANOSR de creștere a cuantumului burselor studenților etnici români de pretutindeni a primit raportul de admitere din partea Comisiilor pentru învățământ și pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaților, cameră decizională. La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași studiază, în acest moment, 1.816 studenți etnici români de pretutindeni.

Cuantumul nominal al burselor etnicilor români nu a fost modificat nominal din 2008, fiind fixat la 65 de euro  pentru ciclul de licență, 75 de euro pentru studenții de la masterat și 85 de euro pentru cei care sunt la doctorat. Creșterea burselor pentru studenții români de pretutindeni se prevede din anul universitar 2023-2024.

membru in alianta nationala a organizatiilor studentesti din romania
Inițiativa legislativă propusă de ANOSR de creștere a cuantumului burselor studenților etnici români de pretutindeni a primit raportul de admitere din partea Comisiilor

Care es te situația studenților etnici români la UAIC Iași

amfiteatru plin de studenti
Având în vedere sprijinul oferit de studenții etnici români de pretutindeni autorităților române, depășite de criza refugiaților se discută despre creșterea burselor

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași studiază, în acest moment, 1.816 studenți etnici români de pretutindeni. Dintre aceștia, 1.762 provin din Republica Moldova, 20 din Ucraina și restul din alte țări.

„Inițiativa legislativă de creștere a cuantumului burselor studenților etnici români de pretutindeni este una de bun augur, în măsura în care va fi adoptată și credem că va motiva și mai mulți candidați etnici români de pretutindeni să se înscrie la prima universitate modernă a României. Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași sprijină majorarea alocațiilor bugetare pentru bursele studenților români.

În acest sens, în ședința Biroului Executiv al Consiliului de Administrație din 31 martie 2022, s-a decis suplimentarea fondului de burse stabilit conform alocației bugetare cu suma de 10 lei/student eligibil, din venituri proprii ale UAIC, ceea ce generează o creștere a numărului de burse la nivelul Universității”, a menționat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Conform informațiilor oferite de rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Tudorel Toader, Facultățile de Drept, Economie și Administrarea Afacerilor, Filosofie și Științe Social-Politice, Informatică, Psihologie și Științe ale Educației și Departamentul de Geografie din cadrul Facultății de Geografie și Geologie pot decide în consiliul facultății, până la data de 01 aprilie 2022, ora 14.00, suplimentarea fondului de burse cu o alocație adițională în valoare de 10 lei / student eligibil din veniturile proprii ale facultății, crescând astfel numărul de burse acordate la nivelul facultății.

universitatea alexandru ioan cuza iasi
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași studiază, în acest moment, 1816 studenți etnici români de pretutindeni

Inițiativa ANOSR privind creșterea cuantumului burselor studențești pentru românii de pretutindeni

o toca cu monede pe langa
Creșterea burselor pentru studenții români de pretutindeni se prevede din anul universitar 2023-2024

În baza propunerii ANOSR, cuantumul acestor burse va crește la nivelul cuantumului minim al bursei sociale. Inițiativa legislativă propusă de ANOSR de creștere a cuantumului burselor studenților etnici români de pretutindeni a primit raportul de admitere din partea Comisiilor pentru învățământ și pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaților, cameră decizională.

De asemenea, inițiativa a fost aprobată de comisiile Camerei Deputaților, aceasta prevede introducerea expresă a posibilității de a cumula această bursă cu cele de merit și performanță oferite de Ministerul Educației, excepție făcând bursele sociale.

Din păcate, un amendament admis a fost intrarea în vigoare a acestor creșteri doar din anul universitar 2023-2024. Cu toate acestea, deși a emis un punct de vedere negativ, Ministerul Educației poate decide creșterea cuantumului și înainte de această dată. Având în vedere sprijinul oferit de studenții etnici români de pretutindeni autorităților române, depășite de criza refugiaților și din perspectiva traducătorilor de limba rusă și ucraineană, considerăm urgentarea acestei creșteri cu atât mai relevantă.

Rectorul UAIC, Tudorel Toader, a menționat despre gestul lăudabil pe care l-au făcut studenții români de pretutindeni în ajutorarea refugiaților ucraineni.

„Creșterea burselor pentru studenții etnici români de pretutindeni este un demers firesc, menit să ofere un sprijin financiar decent care să le faciliteze studiile universitare în România. Activitatea de voluntariat pe care mulți dintre ei o desfășoară în această perioadă pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina este lăudabilă, iar majorarea burselor pentru acești studenți este cu atât mai mult binevenită. Numai la acțiunile derulate de UAIC pentru sprijinirea refugiaților s-au înscris peste 50 de studenți pentru a ajuta cu traducerea, însă cu siguranță mult mai mulți studenți de-ai noștri s-au implicat și se implică în activități derulate la nivelul întregii comunității”, a precizat Tudorel Toader.

Studenții etnici români se implică activ în diverse acțiuni derulate de UAIC.

Adauga un comentariu