Actualitate

Veste bună privind titularizarea! Președintele Iohannis a promulgat legea

Publicat: 02 iul. 2020
ALT=
Veste bună privind titularizarea! Președintele Iohannis a promulgat legea

Veste bună privind titularizarea! Organizarea concursului de titularizare a fost deblocată. Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 58/2020.

Ordonanța prevede exceptarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de predare vacante din școli, universități, institute de cercetare și Academia Română de la suspendarea aplicată în cazul altor instituții și autorități publice, pe durata stării de alertă.

Anunțul a fost făcut de Administrația prezidențială, care a precizat că președintele a semnat astăzi următoarele decrete:

Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 58/2020 privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ (PL-x 239/06.05.2020)“.
Amintim că pe 23 iunie 2020 Senat, în calitate de cameră decizională, a votat modificarea articolului din Legea 55/2020 care bloca organizarea concursurilor de angajare în instituţii publice, inclusiv titularizarea în învăţământ. Modificarea apare în proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.58/2020 privind luarea unor măsuri pentru buna funcţionare a sistemului de învăţământ. Amendamentul a fost propus de fostul ministru Mihnea Costoiu, senator PSD.

Veste bună privind titularizarea: Ce prevede legea modificată

Potrivit Alineatului (3) al articolului 27 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial Partea I, nr. 396 din 15 mai 2020 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Pe durata starii de alerta, in institutiile şi autoritatile publice se suspenda orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau functiilor vacante si temporar vacante, cu excepţia celor prevazute la alin. [1] şi (2], precum şi la art. 11 si 12, precum şi posturile de predare vacante din unitatile de invatamant preuniversitar si a posturilor si funcţiilor vacante din institutiile de invatamant superior, institutele de cercetare, Academia Romana si academiile de ramura”, se arată în Ordonanța semnată de președintele Klaus Iohannis.

La mijlocul lunii iunie concursul național de Titularizare 2020 a fost suspendat, potrivit unui Ordin de Ministru. Toate activitățile programate în calendarul de mobilitate începând din data de 18 iunie au fost blocate. Ordinul respectiv a apărut cu doar câteva ore înainte ca profesorii să își poată depune dosarele de înscriere.

Titilarizarea, suspendată prin ordin de minsitru

Concursul național de Titularizare 2020 a fost suspendat în luna iunie, pprintr-un Ordin de Ministru, semnat de Monica Anisie.

Potrivit Ordinului, toate activitățile programate în calendarul de mobilitate începând din data de 18 iunie se suspendă. Ordinul a apărut cu doar câteva ore înainte ca profesorii să își poată depune dosarele de înscriere.

Edupedu.ro a scris în exclusivitate, încă de săptămâna trecută, că organizarea acestui concurs este incompatibilă cu Legea 55/2020 care stabilește condițiile stării de alertă.

Ordinul nr. 4549 din 17.06.2020 prevede ca pe durata stării de alertă instituită pe întreg teritoriul țării se suspendă organizarea și desfășurarea activităților prevăzute la punctul I, subpunctele 12-25 din anexa nr 19 la Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare în din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020 2021, aprobată prin Ordinul ministrului Educației și Cercetării nr. 5259/2020, cu modificările și completările ulterioare. Reluarea activităților, prevăzute la alineatul (1), se va realiza conform unui calendar aprobat prin Ordinul Ministrului Educației și Cercetării, după încetarea stării de alertă instituită pe întreg teritoriul țării.

Adauga un comentariu