Local

Veste importantă pentru șoferi! Primăria Iași comandă o aplicație pentru identificarea locurilor de parcare libere din oraș. Va costa aproape 200.000 euro

Publicat: 13 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veste importantă pentru șoferi Primăria Iași comandă o aplicație pentru identificarea locurilor de parcare libere din oraș. Va costa aproape 200.000 euro

Primăria Iași cumpără o aplicație prin care șoferii pot identifica locurile de parcare disponibile din oraș. Traseele pot fi optimizate în funcție de numărul de locuri disponibile. Vor fi cumpărați 960 de senzori, care vor fi montați în parcările cu plată. Contractul are o durată de execuție de trei luni de la semnare. Edilii au propus și o listă cu parcările care vor beneficia de acest sistem. Aplicația pentru mobil va rula pe sistemele Android și iOS. Investiția este estimată la aproximativ 200.000 euro. Licitația va avea loc pe data de 3 iunie

Primăria Iași vrea să implementeze un sistem prin care șoferii pot identifica în timp real locurile de parcare libere din oraș. Pe data de 3 iunie, municipalitatea organizează o licitație pentru achiziția unui sistem de parcare cu senzori. Prevederea bugetară este 840.336 lei, fără TVA, adică 175.000 euro.

„Obiectul achiziției constă în instalarea unui sistem integrat de detectare a stării locurilor de parcare și de transmitere a acestor informații către o aplicație de server și una mobilă, ce poate fi utilizată de către orice cetățean. Sistemul va conține o rețea de senzori și aplicații ce vor avea interfețe diferite pentru utilizatorii finali și pentru referenții autorității contractante ce vor administra aceste locuri de parcare. Astfel, atât rezidenții Municipiului Iași, cât și persoanele care tranzitează Municipiul Iași, vor beneficia de avantajele tehnologiei de comunicație și integrare de tip IoT (Internet of Things) sau orice alt tip de tehnologie integrabilă”, se arată în caietul de sarcini.

Aplicația permite optimizarea traseului

Șoferii au posibilitatea de a-și optimiza traseul în funcție de locurile de parcare disponibile. Spre exemplu, dacă au treabă în zona centrală, în primă fază și-ar putea dori să ocupe un loc în parcarea de la Cinema Victoria. Dacă locurile sunt ocupate, se poate vizualiza altă parcare cu plată, unde sunt locuri disponibile. Astfel, prin această inițiativă se dorește și reducerea consumului de combustibili.

Conform ncesarului, Primăria Iași va achiziționa 960 de senzori, rezistenți la apă, baterii cu durată de viață minimum 5 ani, rezistenți la temperaturi extreme. Pe lângă aplicația server pentru gestionarea locurilor de parcare va fi achiziționată și aplicația pentru mobil, care va rula pe sistemele Android și iOS. Aplicația va afișa starea locurilor de parcare, va oferi mai multe variante de plată și va ghida șoferul către locul de parcare liber. Termenul de implementare este de 90 de zile de la semnarea contractului, cu o garanție de trei ani.

Primăria Iași a stabilit zonele

Primăria Iași a stabilit și lista parcărilor unde vor fi montați senzorii, dar și numărul locurilor comune disponibile. Este vorba despre parcările din Anastasie Panu – 55, Armeană – 18, Costache Negri – 44, Casa de Cultură a Studenților – 40, Golia – 91, Hala Centrală – 131, Independenței – 40, Mitoc – 36, Moldova – 36, Piața Nicolina – 58, Primăria Municipiului Iași – 58, Policlinica Sf. Spiridon – 45, Bulevardul Primăverii – 73, Bulevardul Socola – 93, Teatrul Vasile Alecsandri – 54, Cinema Victoria – 50. În aceleași zone se mai adaugă 39 locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilități sau mașinilor electrice.

Adauga un comentariu