National

Mall-urile se redeschid în România. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei

Publicat: 02 iun. 2020
Florin Cîțu, despre deschiderea mall-urilor
S-a aflat când se vor deschide mall-urile

Mall-urile se redeschid din data de 15 iunie, dar cu restricții. Anunțul a fost făcut de Virgil Popescu, ministrul Economiei. Pandemia de coronavirus a produs scimbări la nivelul fiecărui stat din lume. În România a fost declarată timp de două luni stare de urgență. Românii au așteptat cu nerăbdare să revină la normal. Totuși, anumite măsuri de prevnție s-au păstrat deoarece eliminarea lor reprezenta un risc crescut epidemiologic.

”Azi am avut o discuție împreună cu Ludovic Orban și reprezentanții mall-urilor și am căzut de acord ca în cazul în care cazurile de coronavirus scad, pe 15 iunie să deschidem magazinele din mall, eventual și zona de mâncare, dar să rămână închise locurile de joacă și cinematografele.

Aici sunt șanse mai mari de infectare cu coronavirus. Reprezentanții mall-urile a venit cu această propunere de restricții la cinematografe și zona de joacă, o propunere ce mi se pare corectă. Ei a venit cu experiența din statele europene unde mall-urile au fost deja descise. Mai mult, au spus că vor lucra cu Ministerul Sănătății pentru a conlucra la creerea unor norme de funcționare. Ne gândim dacă vom deschide și de restaurantele din mall, vom face o evaluare.”, a spus ministrul Economiei.

De la 1 iunie au fost redeschise terasele

Vă reamintim că, începând cu 1 iunie terasele au fost redeschise. Totuși această măsură se face ținându-se cont de anumite restricții. Ministerul Economiei precizează principalele măsuri specifice de protecţie a clienţilor teraselor.

„La intrare se va face un triaj observaţional, iar accesul clienţilor cu simptome vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis. Operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice se vor asigura că la intrare şi la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienţilor, precum şi informarea acestora cu privire la modul de utilizare. Se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienţi în interiorul terasei, astfel încât să se minimizeze contactele între clienţi (exemplu: înspre şi dinspre toaletă)”, arată Ministerul Economiei.

Deși s-au relaxat măsurile de prevenție, se vor respecta o serie de reguli

Se interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi a altor obiecte, de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă. Personalul teraselor trebuie să poarte mască şi mănuşi, iar mănuşile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei. Se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul terasei. Se stabileşte un număr de maxim 4 clienţi care pot ocupa o masă, cu condiţia respectării unei distanţe de 1,5 metri între persoane, excepţie de la această regulă fac membrii aceleiaşi familii, care au acelaşi domiciliu.

„Se asigură respectarea unei distanţe de minimum 2 metri între ocupanţii meselor alăturate. Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului”, informează Ministerul Economiei.

S-a creat un registru de evidenţă a rezervărilor clienţilor, astfel încât în cazul apariţiei un caz de îmbolvnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienţilor unităţii de alimentaţie, să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică. În plus, se asigură că se efectuează dezinfecţia meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

Comentarii
Adauga un comentariu