National

Vești bune pentru elevii din învăţământul primar. Aceștia vor beneficia de transport gratuit

Publicat: 21 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vești bune pentru elevii din învăţământul primar. Aceștia vor beneficia de transport gratuit
Elevii din școala primară vor beneficia de gratuitate în mijloacele de transport începând cu anul școlar 2022-2023

Astăzi s-a aprobat de către debutaţi legislaţia care completează Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, potrivit căreia toţi elevii din învăţământul primar vor beneficia de transport specializat de la și până la unitatea de învățământ. Toate cheltuielile vor fi suportate de către stat, banii fiind transferați către unităţile administrativ-teritoriale. La vot au fost înregistrate 277 de voturi „pentru”, 3 „împotrivă” , 17 „abţineri” şi 3 debutaţi nu au votat.

„În municipii şi oraşe, elevii din învăţământul primar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/acreditate pot beneficia de transport specializat de tipul curse şcolare, pentru transportul de la/până la unitatea de învăţământ. Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigura din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale”, prevede un amendament la proiect care aparţine deputaţilor Natalia-Elena Intotero (PSD) şi Szabo Odon (UDMR).

Noile prevederi ar putea intra în vigoare începând cu anul şcolar 2022-2023, Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, în cel mai scurt timp proiectul va fi supus dezbaterii Senatului.

Sorin Cîmpeanu, despre transportul gratuit integral al elevilor

Comform unei declarații din data de 25 februarie 2021, toţi elevii vor beneficia de transport gratuit integral, dar nu şi cei care fac naveta. Ministrul Educaţiei și Cercetării a spus de ce nu poate fi decontat deocamdată, precizând că Executivul va pregăti o ordonanţă de urgenţă pentru rezolvarea acestei probleme.

„Naveta face obiectul legii 226, care nu a putut fi pusă în aplicare pentru că se referă la transportul nereglementat și dacă este nereglementat este greu să îl introduci în cadrul legal (…), deci nu poate fi decontat.Avem în lucru în acest moment o OUG care să reglementeze naveta elevilor în regim de urgență pentru ca sumele care sunt deja prevăzute în bugetul Ministerului Educației”, a declarat Sorin Câmpeanu

Elevii vor beneficia de transport gratuit, iar studenţii vor avea doar 50% reducere

O sumă destul de mare este alocată acestui proiect, Ministerul Educaţiei deţine suma de 100 de milioane de lei. Banii vor fi alocaţi după ce bugetul va fi aprobat. Sorin Mihai Cîmpeanu a precizat că problema poate fi rezolvată în funcţie fe participarea sau neparticiparea la ore a unui elev.

„Ne dorim clarificarea acestei chestiuni pentru a nu se întârzia decontarea efectivă a navetei elevilor, pentru că este un element extrem de important. Pentru foarte mulți dintre ei această posibilitate de decontare face diferența între a putea merge la școală și a nu putea merge la școală. Sumele există în buget, gratuitatea este totală. Este vorba de o procedură care să coreleze cu legea această posibilitate de decont. Noi avem în atenție cu maximă urgență pentru a putea deconta de îndată ce legea bugetului va fi aprobată”, a conchis ministrul Educației.

În Alba Iulia pensionarii şi elevii nu vor mai beneficia de transport gratuit

În urmă cu aproximativ două luni s-a anunţat că albaiulienii vor plăti preţ întreg dacă doresc să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun. Începând cu 24 februarie 2021, ora 10:00 toţi locuitorii oraşului sunt obligaţi să aibă asupra lor bilet.

„Din păcate, paharul s-a umplut iar vina pentru acest lucru o poartă, strict, conducerea primăriei. Îi transmit acest lucru fără nici o rezervă domnului primar Gabriel Pleşă și îl asigur că războiul pe care crede că-l poartă cu STP este unul împotriva albaiulienilor și nu numai. Au trecut luni de zile în care noi nu am făcut altceva decât să fim evaluați și, în cele din urmă, declarați câștigători ai unei licitații. Au existat suficiente ocazii, garantate de lege, în care domnul Pleşă ar fi putut fi prezent, pentru că a primit un mandat să rezolve problemele unui oraș, nu să le pornească. Firma noastră, cu tot ce înseamnă costuri cu salarii, întreținerea mijloacelor de transport, combustibili etc. nu poate să-și mai acopere cheltuielile pentru acest segment al gratuităților”, a transmis Stelian Nicola, director STP Alba Iulia.

Adauga un comentariu