Actualitate

Vești bune! Statul va acorda noi sume de bani pentru plata acestui serviciu

Publicat: 06 aug. 2022
Potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, se vor acorda până la 15.000 de lei prin cadrul unui program de susținere a natalității tuturor cuplurilor sau persoanelor singure care își doresc să aibă copii

Vești excelente pentru mii de români! Potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, se vor acorda până la 15.000 de lei prin cadrul unui program de susținere a natalității tuturor cuplurilor sau persoanelor singure care își doresc să aibă copii.

Forma actualizată a proiectului de HG prevede că, pentru 2022, programul va putea fi accesat de 2.500 de cupluri sau persoane singure, ajutorul financiar fiind de 15.000 lei pentru „procedurile necesare pentru creșterea natalității” recomandate de un specialist. Forma inițială a programului prevedea o sumă de 22.500 lei pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro/embriotransfer. Pentru 2023, sprijinul financiar va putea fi solicitat de 10.000 cupluri.

În comparație cu prima formă a acestui proiect, au fost eliminate condițiile legate de starea de sănătate a cuplurilor sau persoanelor singure, singurele condiții care ar trebui să fie îndeplinite pentru accesarea acestui ajutor fiind de:

  • vârsta femeii beneficiare să fie între 20 și 45 de ani;
  • beneficiarii să fie cetățeni români;
  • procedurile recomandate să se desfășoare într-o unitate autorizată pe teritoriul României.

Pentru acordarea sprijinului financiar, cei interesați vor trebui să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere, alături de o serie de documente doveditoare, ce trebuie depuse în două tranșe.

Modelul cererii, al declarației pe propria răspundere, a documentelor doveditoare, precum și modalitatea de acordare a sprijinului financiar vor fi elaborate de Ministerul Familiei și Ministerul Muncii, în termen de 45 de zile după ce acest proiect va fi oficializat.

Atenție! Prevederile proiectului de act normativ nu sunt încă în vigoare. El trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Operaționalizarea va veni după oficializarea normelor de aplicare ale acestui program.
Adauga un comentariu