Actualitate

Vești importante pentru șoferi! Se schimbă legea privind plata rovinietei

Publicat: 04 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vești importante pentru șoferi Se schimbă legea privind plata rovinietei
Noul proiect de lege vizează eliminarea prevederii care impune plata rovinietei înainte de utilizarea drumurilor naționale.

Vești importante pentru șoferi! Noua propunere legislativă are scopul de a permite achitarea rovinietei în termen de maxim 24 de ore de la utilizarea drumurilor naționale, înlocuind prevederea actuală conform căreia aceasta trebuie plătită înainte de utilizare. Iată că se schimbă legea privind plata rovinietei.

Vești importante pentru șoferi!

Noul proiect de lege vizează eliminarea prevederii care impune plata rovinietei înainte de utilizarea drumurilor naționale, oferind astfel flexibilitate utilizatorilor. Propunerea legislativă redefinește structura rovinietei, stabilind tarife zilnice, pe 10 zile, pe 30 de zile, pe 60 de zile și pe 12 luni, cu tarife proporționale și limitate pentru fiecare interval de timp.

Tariful zilnic nu depășește 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu depăşeşte 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu depăşeşte 30% din tariful pentru 12 luni, prevede actul normativ propus.

„Considerăm că se impune modificarea legii în sensul de a da posibilitatea utilizatorilor reţelei de drumuri naţionale să plătească rovinieta în termen de cel mult 24 de ore de la utilizarea drumurilor naţionale. O astfel de măsură vine în ajutorul cetăţenilor corecţi care au fost neatenţi şi ar reprezenta încă un pas în direcţia corectă privind plata rovinietei, după implementarea sistemului de plată online”, mai arată iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului, iar ulterior în cea a Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

Reguli mai dure pentru posesorii auto

Recent, a fost anunțat faptul că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european.

Noua legislație ar putea fi adoptată din anul 2025. Parlamentul European a aprobat recent un set de noi reguli care îi vor afecta în mod direct pe conducătorii auto din întreaga Uniune Europeană. Noile propuneri sunt concepute pentru a ridica standardele și pentru a reglementa mai bine sectorul transportului rutier la nivel european.

Nu doar procedura de obținere a permisului a fost schimbată, dar s-a introdus și o nouă probă pe care viitorii șoferi trebuie să o treacă. Modificările aduse examenului auto includ introducerea și altor probe practice precum condusul în condiții de zăpadă și polei, utilizarea sigură a telefonului mobil, conștientizarea unghiurilor moarte și folosirea sistemelor de asistență pentru șofer. Toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, vor trebui să respecte aceste cerințe.

Conform noului proiect de lege viitorii șoferi pot susține examenul teoretic în orice localitate din țară. Examenul teoretic pentru categoria B constă în 26 de întrebări, iar aplicantul trebuie să răspundă corect la cel puțin 22 dintre acestea. Proba se desfășoară în format digital, iar rezultatul este comunicat imediat la finalul examenului, prin calificativele „admis” sau „respins.” Tot în Codul rutier 2024 se mai prevede faptul că „pregătirea teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere va fi structurată pe module și va fi recunoscută reciproc de către unitățile autorizate în domeniu.”

Adauga un comentariu