Prima pagină » Actualitate » Vești proaste pentru consumatorii de carne roșie! Sute de pacienți diagnosticați cu cancer de colon au mâncat acest produs! Medicii fac o serie de recomandări
Vești proaste pentru consumatorii de carne roșie! Sute de pacienți diagnosticați cu cancer de colon au mâncat acest produs! Medicii fac o serie de recomandări

Vești proaste pentru consumatorii de carne roșie! Sute de pacienți diagnosticați cu cancer de colon au mâncat acest produs! Medicii fac o serie de recomandări

13 nov. 2019, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Iașul are din ce în ce mai mulți pacienți diagnosticați cu cancer digestiv. Îngrozitor este faptul că pe lista pacienților cu aceste afecțiuni sunt și foarte mulți tineri. Pentru a nu intra în aceste categorii de pacienți, trebuie să renunți urgent la câteva obiceiuri.

La Institutul Regional de Oncologie Iași, mai mult de jumătate dintre pacienții diagnosticați cu cancer suferă de cancer digestiv. În această categorie, organele afectate pot fi pancreasul, esofagul, colonul, splina, faringele și rectul. Medicii specialiști susțin că se înregistrează o creștere a numărului de cazuri cu acest tip de cancer. Tragic este faptul că pe lista pacienților se află și foarte mulți tineri. Fumatul, stresul, poluarea, hrana nesănătoasă sunt factorii care contribuie la dezvoltarea celulelor cancerigene din corp. Cel mai frecvent tip de cancer din categoria cancerului digestiv este cancerul de colon.

Carnea roșie provoacă cancer de col

Medicii specialiști ieșeni susțin faptul că nu se cunoaște cu exactitate cauza cancerului de colon, dar au identificat mai mulți factori de risc. Printre aceștia se numără dieta bogată în grăsimi, carnea roșie și cea procesată, sedentarismul, obezitatea, dibetul zaharat de tip doi, dar și fumatul.

„Cancerul de colon este cel mai frecvent diagnostic pe care îl punem la Institutul Regional de Oncologie Iași. Factorii care provoacă acest tip de cancer sunt diverși și pot să difere de la persoană la persoană. Planificarea tratamentului se face în funcție de stadiul cancerului, de caracteristicile tumorii și alte boli asociate. Totodată, se ține cont și de riscurile la care poate fi supus pacientul. Tratamentul reprezintă un mix de terapii menite să acționeze local, precum radioterapia sau intervenția chirurgicală, dar și chimioterapia”, a punctat dr. Gabriel Dimofte, director medical IRO.

Cancerul nu este incurabil

Specialiștii în problemele oncologice sunt foarte optimiști în ceea ce privește tratarea pacienților oncologici. Aceștia susțin faptul că în cazul în care cancerul este în stadiu incipient, indiferent de tipul de cancer, acesta este vindecabil într-o proporție mare. Deși niciun medic nu poate oferi garanția vindecării, respectarea unui tratament specific poate face miracole.

„Multe persoane au falsa impresie că boala neoplazică este incurabilă. Fals. Prevenția sau descoperirea cancerului, fie că este de colon, de rect, hepatic sau de sân este vindecabil într-o proporție uimitoare. În prezent, Institutul Regional de Oncologie Iași are la activ mulți pacienți vindecați. Nu știm niciodată dacă definitiv, însă vedem rezultatele pozitive ale tratamentelor. Cancerul poate reapărea nu neapărat în locul în care a apărut prima dată, ci și într-o altă zonă a corpului”, a mai spus medicul.

Mit: „Carnea hrănește cancerul”

În cazul cancerului de colon, directorul medical IRO spune că ar fi provocat în general de consumul de carne roșie. Chiar și în acest caz, acesta nu recomandă restricții alimentare, considerând mitul conform căruia „carnea hrănește cancerul” sută la sută fals. „Sunt medici care restricționează regimul alimentar al pacientului oncologic. Eu nu o fac și nu am să o fac. Este un mit faptul că această boală este hrănită de carne. Nu este demonstrat științific acest fapt. Nu putem afirma ceva despre care nu se cunosc date clare. Au fost niște speculații făcute probabil de unii medici fără prea multă experiență. Numai în cazul cancerului de esofag, care în general este generat de obiceiul de a fuma, se recomandă renunțarea la acest viciu”, adaugă dr. Gabriel Dimofte.

Riscurile unei operații

„Orice operație este riscantă”, spun medicii. Dar ce înseamnă intervenția chirurgicală pentru pacientul oncologic? Operația de eliminare a țesuturilor canceroase este cel mai frecvent tip de tratament pentru cancerul de colon. În general, medicii vor îndepărta și câțiva ganglioni limfatici din apropierea organului afectat de cancer.

„Nu doar operațiile pacientului onclogic sunt riscante, ci toate operațiile. Pentru pacienți, reușita unei intervenții chirurgicale bine efectuate este decisivă. Practic, viața lui este în mâinile medicilor. Recuperarea pacientului după o astfel de intervenție este în general rapidă și nu necesită vreo modificare a obiceiurilor pacientului. Dacă operația este efectuată corespunzător, acesta își va putea relua activitățile într-un timp rezonabil”, încheie dr. Gabriel Dimofte.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
observatornews.ro
Tranzacționare prin broker. Cum poți investi direct în piața de capital
Evz.ro
Cel mai deștept om din istorie. Geniul care uimea cu IQ-ul
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ce s-a întâmplat peste noapte cu starea de sănătate a lui Mihai Leu. Soția sa a găsit puterea să vorbească
Dailybusiness.ro
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
RomaniaTV
Mihai Leu, transportat în STARE CRITICĂ la Fundeni! Fostul pugilist se află la Terapie Intensivă
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bunicii aşteaptă a 13-a pensie după Paşte. Câţi bani în plus vin pe card, trebuie tipărite noi taloane
redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`