Actualitate

Vești proaste pentru consumatorii de carne roșie! Sute de pacienți diagnosticați cu cancer de colon au mâncat acest produs! Medicii fac o serie de recomandări

Publicat: 13 nov. 2019

Iașul are din ce în ce mai mulți pacienți diagnosticați cu cancer digestiv. Îngrozitor este faptul că pe lista pacienților cu aceste afecțiuni sunt și foarte mulți tineri. Pentru a nu intra în aceste categorii de pacienți, trebuie să renunți urgent la câteva obiceiuri.

La Institutul Regional de Oncologie Iași, mai mult de jumătate dintre pacienții diagnosticați cu cancer suferă de cancer digestiv. În această categorie, organele afectate pot fi pancreasul, esofagul, colonul, splina, faringele și rectul. Medicii specialiști susțin că se înregistrează o creștere a numărului de cazuri cu acest tip de cancer. Tragic este faptul că pe lista pacienților se află și foarte mulți tineri. Fumatul, stresul, poluarea, hrana nesănătoasă sunt factorii care contribuie la dezvoltarea celulelor cancerigene din corp. Cel mai frecvent tip de cancer din categoria cancerului digestiv este cancerul de colon.

Carnea roșie provoacă cancer de col

Medicii specialiști ieșeni susțin faptul că nu se cunoaște cu exactitate cauza cancerului de colon, dar au identificat mai mulți factori de risc. Printre aceștia se numără dieta bogată în grăsimi, carnea roșie și cea procesată, sedentarismul, obezitatea, dibetul zaharat de tip doi, dar și fumatul.

„Cancerul de colon este cel mai frecvent diagnostic pe care îl punem la Institutul Regional de Oncologie Iași. Factorii care provoacă acest tip de cancer sunt diverși și pot să difere de la persoană la persoană. Planificarea tratamentului se face în funcție de stadiul cancerului, de caracteristicile tumorii și alte boli asociate. Totodată, se ține cont și de riscurile la care poate fi supus pacientul. Tratamentul reprezintă un mix de terapii menite să acționeze local, precum radioterapia sau intervenția chirurgicală, dar și chimioterapia”, a punctat dr. Gabriel Dimofte, director medical IRO.

Cancerul nu este incurabil

Specialiștii în problemele oncologice sunt foarte optimiști în ceea ce privește tratarea pacienților oncologici. Aceștia susțin faptul că în cazul în care cancerul este în stadiu incipient, indiferent de tipul de cancer, acesta este vindecabil într-o proporție mare. Deși niciun medic nu poate oferi garanția vindecării, respectarea unui tratament specific poate face miracole.

„Multe persoane au falsa impresie că boala neoplazică este incurabilă. Fals. Prevenția sau descoperirea cancerului, fie că este de colon, de rect, hepatic sau de sân este vindecabil într-o proporție uimitoare. În prezent, Institutul Regional de Oncologie Iași are la activ mulți pacienți vindecați. Nu știm niciodată dacă definitiv, însă vedem rezultatele pozitive ale tratamentelor. Cancerul poate reapărea nu neapărat în locul în care a apărut prima dată, ci și într-o altă zonă a corpului”, a mai spus medicul.

Mit: „Carnea hrănește cancerul”

În cazul cancerului de colon, directorul medical IRO spune că ar fi provocat în general de consumul de carne roșie. Chiar și în acest caz, acesta nu recomandă restricții alimentare, considerând mitul conform căruia „carnea hrănește cancerul” sută la sută fals. „Sunt medici care restricționează regimul alimentar al pacientului oncologic. Eu nu o fac și nu am să o fac. Este un mit faptul că această boală este hrănită de carne. Nu este demonstrat științific acest fapt. Nu putem afirma ceva despre care nu se cunosc date clare. Au fost niște speculații făcute probabil de unii medici fără prea multă experiență. Numai în cazul cancerului de esofag, care în general este generat de obiceiul de a fuma, se recomandă renunțarea la acest viciu”, adaugă dr. Gabriel Dimofte.

Riscurile unei operații

„Orice operație este riscantă”, spun medicii. Dar ce înseamnă intervenția chirurgicală pentru pacientul oncologic? Operația de eliminare a țesuturilor canceroase este cel mai frecvent tip de tratament pentru cancerul de colon. În general, medicii vor îndepărta și câțiva ganglioni limfatici din apropierea organului afectat de cancer.

„Nu doar operațiile pacientului onclogic sunt riscante, ci toate operațiile. Pentru pacienți, reușita unei intervenții chirurgicale bine efectuate este decisivă. Practic, viața lui este în mâinile medicilor. Recuperarea pacientului după o astfel de intervenție este în general rapidă și nu necesită vreo modificare a obiceiurilor pacientului. Dacă operația este efectuată corespunzător, acesta își va putea relua activitățile într-un timp rezonabil”, încheie dr. Gabriel Dimofte.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu