Cultural

Viața Sfântului Nectarie. Un film captivant ce prezintă greutățile întâmpinate de “omul lui Dumnezeu”

Publicat: 21 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Viața Sfântului Nectarie. Un film captivant ce prezintă greutățile întâmpinate de omul lui Dumnezeu
Supus unui exil nedrept, condamnat fără drept de apel și defăimat fără motive întemeiate, "Omul lui Dumnezeu" prezintă greutățile și încercările cu care s-a confruntat Sfântul Nectarie

Scrisă și regizată de Yelena Popovic, pelicula „Omul lui Dumnezeu“ a fost lansată în mai multe țări în august 2021 și a captivat audiențele din Grecia, Rusia și Serbia, fiind deja recunoscută cu numeroase distincții. Printre acestea se numără Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film de la Moscova și la Festivalul de Film Grec de la Los Angeles, precum și Premiul pentru cel mai bun film internațional la Festivalul Internațional de Film de la Siena, Italia. De asemenea, pelicula a primit Premiul Publicului și Premiul pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de Film St. Andrews.

Un film despre viața Sfântului Nectarie

Pelicula explorează în profunzime viața Sfântului Nectarie din Eghina, unul dintre cei mai venerați sfinți contemporani, aducându-l în prim-plan pe actorul american Mickey Rourke. Sub denumirea de „Omul lui Dumnezeu,” filmul a reușit să strângă 10 premii și să primească 14 nominalizări, oferindu-i șansa unui rol principal remarcabil.

Această capodoperă cinematografică reconstituie cu măiestrie povestea captivantă și reală a Sfântului Nectarie din Eghina, Grecia, un preot dedicat oamenilor de rând. Supus unui exil nedrept, condamnat fără drept de apel și defăimat fără motive întemeiate, „Omul lui Dumnezeu” prezintă greutățile și încercările cu care s-a confruntat Sfântul Nectarie, în timp ce își propaga Cuvântul divin.

În contrast cu liderii religioși, episcopii și patriarhii învrăjbați de onoruri și putere terestră, Sfântul Nectarie și-a dedicat viața săracilor, a educat fetele de la țară în arta lecturii și scrierii, a devenit o sursă de inspirație pentru tinerii ce aspirau la preoție, a scris cărți și a susținut predici care au luminat inimile credincioșilor.

În acest film captivant, publicul va simți pe propria piele devotamentul Sfântului Nectarie, care, în ciuda eforturilor instituțiilor religioase de a-l denigra și de a-i nega faptele bune, și-a păstrat smerenia și a devenit o sursă de inspirație pentru o multimer de oameni, rămânând în memoria Greciei ca unul dintre cei mai remarcabili sfinți.

Filmul prezintă momentele cheie ale vieții sfântului ortodox grec

Mickey Rourke, actor cu numeroase premii la activ, inclusiv prestigiosul BAFTA Awards pentru cel mai bun actor (pentru filmul „The Wrestler”), își aduce contribuția deosebită în „Omul lui Dumnezeu,” interpretând rolul unui bărbat paralizat vindecat de către sfântul care avea să fie canonizat ulterior ca Sfântul Nectarie din Eghina (1846-1920). În distribuția filmului regăsim și alte personalități remarcabile precum Aris Servetalis, distins cu premiul Academiei elene și superstarul rus Alexander Petrov. Coloana sonoră captivantă a filmului poartă semnătura lui Zbigniew Preisner, dublu câștigător al premiului Cesar, cu o interpretare specială a talentatei câștigătoare a Globului de Aur, Lisa Gerrard.

În esență, această peliculă biografică evocă momentele semnificative ale vieții sfântului ortodox grec, cu scenariul și regia semnate de Yelena Popovic, talentată sârboaică care a reușit să evite detaliile mai puțin importante din anii timpurii ai Sfântului, și se concentrează asupra vieții fascinante a Sfântului Nectarie ajuns la vârsta de 30 de ani, interpretat cu măestrie de actorul grec Aris Servatalis.

„Deja episcop mitropolit și trăind în Egipt, Nectarie își câștigă o reputație în rândul oamenilor de rând pentru faptele bune și pentru ceea ce, mai târziu, vor fi considerate miracole de vindecare. Acest lucru îi deranjează pe alți preoți, mai puțin apreciați, care, precum o gașcă de liceeni răutăcioși, aceștia pun la cale o manevră pentru a-l împiedica pe Nectarie să fie numit Patriarh al Alexandriei. Așa că este trimis la Atena, unde, după câțiva ani petrecuți în pustietate scriind tratate religioase și predând tinerilor preoți la o școală ecleziastică, înființează o mănăstire și face diverse lucruri frumoase”, a scris publicația The Guardian.

Filmul despre viața Sfântului Nectarie este realizat de Simeon Entertainment și View Master Films, în colaborare cu Sfânta Mare Mănăstire Vatopedi din Sfântul Munte Athos, și a fost adus în atenția publicului român de către compania Videomix.

Adauga un comentariu