Actualitate

Vicepremierul Raluca Turcan: „E o necesitate organizarea alegerilor”

Publicat: 11 iul. 2020
Vicepremierul Raluca Turcan: „E o necesitate organizarea alegerilor”
Vicepremierul Raluca Turcan

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, sâmbătă, că organizarea alegerilor locale în toamnă este „o necesitate”, menţionând că „poate fi făcută în condiţii de sănătate publică optime”.

Necesitatea organizării alegerilor. Vicepremierul Raluca Turcan a făcut anunțul

Interpelată o emisiune televizată dacă se vor ţine alegerile locale, vicepremierul a spus: „În mod normal ar trebui să se ţină… Mi-e greu să afirm dacă aş vrea să se ţină alegerile, cert este că e o necesitate organizarea alegerilor. Mandatul aleşilor locali a fost prelungit până cel târziu spre finalul anului, de asemenea, mandatul parlamentarilor expiră la finalul anului.”

Turcan a amintit că există precedente în alte ţări, unde s-au desfăşurat alegeri, şi „nu se poate demonstra că organizarea alegerilor a fost la originea creşterii numărului de cazuri” de SARS-Cov-2.

Vicepremierul a precizat că, în momentul de faţă, „organizarea în sine a alegerilor poate fi făcută în condiţii de sănătate publică optime, adică, toate birourile secţiilor de votare să aibă o dispersare optimă a membrilor secţiilor de votare corespunzătoare, să se dezinfecteze instrumentele cu care se votează şi, practic, oamenii să se ducă în procesul electoral fără a fi supuşi niciunui pericol”.

În opinia Ralucăi Turcan o îngrijorare, „şi pentru noi, şi pentru specialişti, este pregătirea alegerilor, modul în care partidele îşi vor face campanie, pentru că nu toţi înţeleg că trebuie să se readapteze şi că pot să folosească mult mai mult comunicarea online, pot să folosească mai mult platformele sociale”.

„Eu cred că organizarea alegerilor ar trebui să reprezinte o prioritate şi să evaluăm pericolul organizării alegerilor sub impactul sănătăţii publice a oamenilor, însă mi-e greu acum, nu am toate datele să vă spun dacă este extrem de periculos sau nu să organizezi alegeri. Datele şi precedentele ne arată că poţi să organizezi alegeri. Eu cred că i-am obişnuit deja pe oameni că acest Guvern pune sănătatea publică pe primul loc”, a concluzionat Turcan.

Doi verișori de-ai vicepremierului au decedat din cauza coronavirusului

Vicepremierul Raluca Turcan a mărturisit că i-au murit doi verișori din cauza Covid-19.

Dezvăluirea demnitarului vine în contextul în care Guvernul încearcă din toate puterile să combată teoriile conspirației legate de pandemia de coronavirus.

„Am doi verișori care, din nefericire, au murit de COVID-19. Tineri. Aveau șanse să trăiască dacă nu contactau acest virus”, a spus vineri Raluca Turcan.

Moderatorul emisiunii a afirmat că nu se aștepta la o astfel de mărturisire și că întrebarea a fost pusă în condițiile în care mulți români, mai ales adepți ai teoriei conspirațiilor, spun că nu cred în existența noului coronavirus deoarece nu cunosc pe nimeni care să fi fost testat pozitiv.

Klaus Iohannis, despre alegerile locale 2020

În contextul pandemic în care se afla România, Klaus Iohannis a declarat faptul că luna septembrie este realistica pentru organizarea alegerilor locale din acest an. Totuşi, Klaus Iohannis nu ştie dacă referendumul ar putea fi organizat în aceeaşi perioadă. Preşedintele Klaus Iohannis susţine că decizia organizării unui referendum va fi luată la un moment dat.

În altă ordine de idei, Klaus Iohannis susţine faptul că aceste campanii vor fi mai atipice pentru că, el mai probabil de vor desfăşura într-un număr mai mare pe TV, sau în mediul online. Klaus Iohannis respinge categoric ideea de organizări publice mari:

”Trebuie să facem o legislație modernă și constituțională. Alegerile locale, în septembrie, se pot organiza. Dacă respectăm normele simple, putem să mergem să alegem autoritățile locale. Dacă se va organiza un referemdum sau nu, vom vedea. Nu procedeul de alegere e problema, ci campania. Campaniile vor fi supuse unor reguli foarte stricte. Vom avea campanii pe medii online, pe tv, nu vor fi adunări cu număr mare. E o provocare și pentru politicieni.”, a spus Klaus Iohannis.

Comentarii
Adauga un comentariu