Prima pagină » Sanatate » Viermișorii la copii: Cauze, simptome, tratament

Viermișorii la copii: Cauze, simptome, tratament

29 dec. 2021, 13:52,
în Sanatate

Cum se manifestă viermișorii la copii? Iată cum știi că micuțul tău are viermișori și ce tratament trebuie să primească.

Viermișorii la copii sunt des întâlniți. Ei pot fi contactați de la un alt copil, mergând desculţ pe pământ, jucându-se în apă infestată sau mâncând mâncare infestată cu ouă de paraziţi. În momentul în care au ajuns în intestinul copilului, ouăle se dezvoltă și cresc, devenind paraziți, care depun ouă și se înmulțesc. De cele mai multe ori, infectarea cu viermișori nu prezintă simptome evidente sau sunt atât de ușoare, încât sunt trecute cu vederea. Însă, sunt și cazuri în care copilul prezintă simptome gastrointestinale și nu numai.

viermi intestinali

Viermișorii la copii sunt des întâlniți.

Viermișorii la copii: Simptome frecvent întâlnite

Simptomele diferă în funcție de tipul de infestare cu paraziţi şi de severitatea infecţiei. În cazul în care observați unul dintre aceste simptome, mergeți de urgență la medic: durere de burtă, pierdere în greutate, iritabilitate, greață, sânge în scaun, mâncărimi și dureri în zona anală (cu precădere în cazul infestării cu oxiuri), probleme de somn date de mâncărimi, urinări frecvente și dureroase, cauzate de o infecție urinară, sângerări interne, ce pot avea ca rezultat carențe de fier și anemie, diaree, lipsa poftei de mâncare.

În cazuri rare, dacă există foarte mulți viermișori, se poate forma un blocaj intestinal. Unii copii pot ajunge chiar să vomite viermișori. Acest lucru se întâmplă în cazul viermilor cilindrici. Infestările severe pot cauza convulsii.

Dacă copil dumneavoastră are o infecție moderată cu viermișori, cel mai probabil că nu va avea niciun simptom, cu excepția mâncărimilor, care se manifestă cu precădere în timpul nopții.

Viermișorii pot fi depistați înainte de culcare, cu ajutorul unei lanterne. Aceștia stau în zona anală, pe așternuturi, pe pijamale sau în scaun.

În situația infectării cu viermi cu cârlig, micuțul poate prezenta erupții pe piele, în zona în care viermele a intrat în organism și anemie.

copil cu durere de burtă

Simptomele diferă în funcție de tipul de infestare cu paraziţi şi de severitatea infecţiei.

Tratament pentru viermișorii la copii

Datorită progresului medicinei, aproape toate cazurile de infestări cu viermișori din prezent pot fi tratate prin administrarea medicaţiei orale. Medicul este singurul în măsură să vă prescrie medicamente sau tratamente antiparazitare, în funcție de tipul infestării. În plus, este posibil să fie nevoie de administrarea unui supliment de fier, dacă cel mic are semne de anemie.

Aveți grijă, însă! Infestările cu paraziţi intestinali se răspândesc foarte uşor şi e posibil să recidiveze. De asemenea, dacă se descoperă că cel mic are paraziți, e foarte probabil ca întreaga familie să primească tratament, chiar dacă nimeni altcineva nu prezintă simptome.

Fără indicația medicului, nu cumpărați medicamente sau tratamente naturiste. Acestea ar putea să nu fie potrivite pentru vârsta şi tipul de infestaţie a copilului dumneavoastră.

un copil consultat de medic

Medicul este singurul în măsură să vă prescrie medicamente sau tratamente antiparazitare, în funcție de tipul infestării.

Metode de prevenție a infestării cu viermișori

Este recomandată deparazitarea celor mici odată la șase luni, după împlinirea vârstei de un an. Totodată, sunt necesare vizite regulate la pediatru, iar respectarea schemei de deparazitare ar trebui să vă ţină copilul la distanţa de viermişori.

În plus, este nevoie să schimbați scutecele copilului regulat și să vă spălați pe mâini imediat după. Copilul nu trebuie să se joace în noroi sau în gropi cu nisip ud. Aveți grijă să îi dați copilului doar apă curată, filtrata sau îmbuteliată. Fructele și legumele trebuie spălate viguros, în baie de apă rece.

Verificați întotdeauna carnea înainte de gătire și după, să fie proaspătă și, respectiv, bine făcută. O carne gătită insuficient poate ascunde ouă de paraziți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`