Stiri medicale

Viespile ucigaşe: inţepătura lor este mortală pentru oameni. Iată ce ar trebui să știi!

Publicat: 05 mai 2020
Viespile ucigaşe, amenintare letala pentru oameni si albine

Viespile ucigaşe, amenintare letala pentru oameni si albine. Cea mai mare viespe din lume, cu o lungime de aproape doi centimetri, a fost localizată recent în statul american Washington.

Oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că aceste viespe s-ar putea răspândi în tot statul Washington și nu numai, prezentând un pericol pentru albine și pentru oameni.

Nimeni nu știe cum au ajuns insectele în Statele Unite. Acești prădători, originari din Asia de Est și Japonia, vor duce la decimarea coloniilor de albine.

Odată cu veninul toxic pe care îl eliberează, insectele ucid oamenii: în Japonia, în medie, de 30 până la 50 de persoane mor în fiecare an din cauza înțepăturilor. În 2013, când populațiile de viespe erau neobișnuit de mari, au ucis 42 de oameni doar într-o singură provincie chineză. Cele mai grave incidente apar atunci când oamenii se apropie sau perturbă stupii insectelor.

Aceste insecte „sunt destul de formidabile”, spune Chris Looney, un entomolog la Departamentul de Agricultură de la Washington. „Sunt foarte ingrijorat.”

Viespile ucigaşe, amenintare letala pentru oameni si albine

În același timp, Looney cere o anumită prudență, începând cu porecla „viespea criminala”.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington nu ştiu cu exactitate cum şi când a sosit viespile, dar apicultorii s-au plâns că mii se stupuri au fost “măcelărite”. Oamenii de ştiinţă se pregătesc pentru un posibil dezastru pentru că ciclul lor de viaţă abia a început, la finalul lunii aprilie. Viespile sunt „şocant de mari”, spune Todd Murray, om de ştiinţă şi specialist în speciile invazive.

„Sunt un pericol pentru sănătate noastră şi un prădător semnificativ de albine”. Insectele au dimensiunea unei cutii de chibrituri, capetele galben-portocalii, ochi negri proeminenţi şi un abdomen cu dungi negre şi galbene. Ciclul de viaţă al viespilor gigantice asiatice încep la finalul lui aprilie, când reginele ies din hibernare, încep să se hrănească şi să îşi creeze cuiburi subterane. Vara şi toamna, când habitatul este finalizat, viespile-lucrătoare sunt trimise după hrană. Cu mandibulele lor ascuţite, viespile decapitează albinele, folosindu-le corpurile ca să îşi hrănească proprii pui.

Adauga un comentariu