Prima pagină » Stiri si curiozitati » ”Vino” sau ”vin-o”? Când scriem legat și când dezlegat

”Vino” sau ”vin-o”? Când scriem legat și când dezlegat

21 mai 2024, 10:30,
în Stiri si curiozitati

O dilemă foarte des întâlnită în limba română este legată de cum se scrie acest cuvânt? Se scrie Vino sau Vin-o?

”Vino” sau ”vin-o”?

Limba română este formată din foarte multe cuvinte flexibile și neflexibile, multe dintre acestea fiind cuvinte împrumutate din alte limbi, astfel majoritatea oamenilor întâmpină probleme la scrierea lor.

De exemplu, cratima se adaugă înaintea literei „o” atunci când alipim două părți de vorbire diferite, cum ar fi un verb și un pronume. Ea însă nu se adaugă atunci când conjugăm verbele sau când ne referim la un substantiv la cazul vocativ. Atunci când ne confruntăm cu neologisme totul se complică și mai mult pentru că unele neologisme sunt adaptate iar altele sunt neadaptate, adică forma unor cuvinte nu s-a adaptat în timpul conjugării, astfel se scriu cu cratimă.

Uneori pot apărea și confuzii care țin de forma plurală a anumitor substantive, sau la interschimbarea unor combinații de litere, cum ar fi „abs” și „aps”, „ia” și „ea”, „mb” și „nb”, etc.

În cazul de față, Vino fără cratimă este singura formă corectă a acestui cuvânt. Vin-o cu cratimă este un cuvânt care nu există în gramatica limbii române.

O regulă destul de simplă pe care putem să ne bazăm atunci când avem dubii la folosirea unei cratime este :

  1. Întotdeauna trebuie să folosim cratima dacă legăm un verb de un pronume.
  2. La conjugare, cratima nu se folosește.
  3. Atunci când cuvântul poate fi folosit drept formulă de adresare (este substantiv la cazul vocativ), se scrie fără cratimă.

Dacă neologismele se termină cu litere precum „y” și „w”, în majoritatea cazurilor se adaugă cratimă (Desigur, această regulă nu se poate aplică întotdeauna neologismelor, ele se scriu cu cratimă doar atunci când sunt neadaptate, dar atunci când nu aveți acces la un dicționar, acesta este cel mai sigur drum.)

Când scriem legat și când dezlegat anumite cuvinte

Scrierea legată sau dezlegată a anumitor cuvinte în limba română poate fi uneori confuză, dar există reguli și contexte care pot ghida această decizie. Se scrie legat atunci când pronumele reflexiv este aton (nu are accent propriu) și se scrie dezlegat atunci când pronumele reflexiv este accentuat.

Unele locuțiuni se scriu legat: de-a lungul (nu de a lungul) iar altele se scriu dezlegat (pe care nu pe-care). În contextul anumitor discipline, unele cuvinte se pot scrie legat (mareșal), în anumite construcții, prepozițiile se unesc cu articolele.

Pentru a înțelege diferența dintre ”vino” sau ”vin-o” trebuie să știm ce sunt verbele la imperativ. Acestea indică porunci, cuvinte de mulțumire sau de laudă și de obicei se scriu într-o exclamație. Conform DOOM III, acestea nu se scriu dezlegat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *