Actualitate

Violențe greu de descris după lovitura de stat din Myanmar! Zeci de morţi după ce poliţiştii au deschis focul asupra protestatarilor

Publicat: 01 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Violențe greu de descris după lovitura de stat din Myanmar Zeci de morţi după ce poliţiştii au deschis focul asupra protestatarilor
Au fost auzite focuri de armă pe străzi în timp ce poliția a reprimat protestele

Poliția a tras asupra protestatarilor din Myanmar, ucigând cel puțin 18, a declarat biroul ONU pentru drepturile omului, în cea mai mortală zi a mitingurilor anti-lovitură de stat.

Au fost raportate decese în mai multe orașe, inclusiv Yangon, Dawei și Mandalay, în timp ce poliția a folosit runde în direct și gaze lacrimogene. Forțele de securitate au început represiunea violentă sâmbătă, după săptămâni de proteste în mare măsură pașnice împotriva preluării militare din 1 februarie.

Liderii guvernamentali, inclusiv Aung San Suu Kyi, au fost reținuți.

Imaginile de pe rețelele sociale de duminică au arătat protestatarii fugind în timp ce poliția a atacat asupra lor, au fost ridicate blocaje improvizate, iar mai multe persoane au fost conduse pline de sânge spre unitățile medicale.

Operațiunea polițienească a fost extinsă duminică, în timp ce liderii loviturii de stat au încercat să anuleze o campanie de proteste. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că administrația Biden pregătește „acțiuni suplimentare” împotriva celor responsabili pentru represiunea violentă.

„Vom continua să ne coordonăm îndeaproape cu aliații și partenerii din regiunea indo-Pacifică și din întreaga lume pentru a trage la răspundere pe cei responsabili de violență”, a spus el într-o declarație duminică.

SUA au impus deja sancțiuni liderilor militari din Myanmar de când armata a preluat puterea, după ce liderii guvernamentali inclusiv Aung San Suu Kyi, au fost reţinuţi.

În pofida violentelor, oamenii au continuat să protesteze

Biroul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite a condamnat violența împotriva protestatarilor, spunând că are „informații credibile” că cel puțin 18 persoane au fost ucise duminică. Peste 30 de persoane au fost rănite. În pofida valului de violente din Myanmar, oamenii au continuat să protesteze.

„Oamenii din Myanmar au dreptul să se adune pașnic și să solicite restabilirea democrației”, a spus purtătorul de cuvânt Ravina Shamdasani. „Folosirea forței letale împotriva manifestanților non-violenți nu este niciodată justificabilă conform normelor internaționale privind drepturile omului.”

Activiștii și lucrătorii medicali au declarat că cel puțin patru persoane au fost ucise în cel mai mare oraș, Yangon , în timp ce poliția a tras gloanțe, grenade asomatoare și gaze lacrimogene.

Protestatarii au rămas sfidători. „Dacă ne împing, ne vom ridica. Dacă ne atacă, ne vom apăra. Nu vom îngenunchea niciodată în fața cizmelor militare”, a declarat Nyan Win Shein pentru Reuters.

Armata a ieşit pe străzile din Myanmar

Armata a declarat luni, 1 februarie 2021, că predă puterea comandantului-șef Min Aung Hlaing. Soldații ieșise pe străzile capitalei, Nay Pyi Taw, și în orașul principal, Yangon.

La alegerile din noiembrie, Liga Națională pentru Democrație (NLD) a Suu Kyi a câștigat suficiente locuri pentru a forma un guvern. Armata spune că votul a fost fraudulos. Corespondentul BBC din Asia de Sud-Est, Jonathan Head, spune că lovitura de stat pare a fi o încălcare clară a constituției elaborate de militari în urmă cu mai bine de un deceniu și pe care a promis că o va onora abia sâmbătă.

Adauga un comentariu